Szórakozás

Idén is lesz Torkos Csütörtök

Idén is lesz Torkos Csütörtök

2011. március 9., szerda
Idén is lesz Torkos Csütörtök

A „Nagy Ízutazás 2006” kampányának legsikeresebb eseménye a Torkos Csütörtök volt, március 2-án. Ekkor országszerte közel 500 vendéglátóhely kínálatából lehetett választani 50%-os engedménnyel, ételt/italt egyaránt. Ezzel a lehetőséggel több tízezer torkoskodni vágyó vendég élt is. Az akció eredményével – a felmérések alapján - mindenki elégedett volt: a vendéglátóhelyek nemcsak forgalom-, de bevétel-növekedésről is beszámoltak.

Az ismertetett eredmények után a következő évben a Magyar Turizmus Zrt. február 22-re ismét Torkos Csütörtököt hirdetett, és bátran vágott bele az akcióba, ekkor már közel 700 étterem „nevezett be”. A régi-új hagyomány, a Torkos Csütörtök akció folytatása később már nem volt kérdéses. Az első kampányban részt vett félezer étterem száma kétszeresére nőtt. Szerencsésen alakult a benevezett éttermek földrajzi megoszlása is: az ország szinte minden sarkában volt olyan hely, ahol a Torkos Csütörtökön az 50%-os kedvezményt igénybe lehetett venni. Tavalyelőtt, február 26-án már 1294 étterem várta a torkoskodni vágyó vendégeket. 260 ezer ember kerekedett fel, hogy egy jót ebédeljen vagy vacsorázzon családjával, barátaival, és még a pénztárcáját is megkímélje. 2010. február 18-án is több mint 230 ezer vendég torkoskodott a minden korábbi rekordot megdöntő, 1300-nál is több hazai étteremben. Az étteremtulajdonosok jelentős többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be. A Torkos Csütörtök 2011-ben is folytatódik, az idén március 10-én több mint 1200 vendéglátóhelyen szerveznek akciókat. A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző „regélő hétfő" vagy a „farsang farkát”jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a Torkos Csütörtök. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnék ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező”volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Amíg nem döntik el, melyik vendéglátóegységet keressék fel csütörtökön, addig is böngésszék a

www.itthon.hu

oldalt, ahol számos érdekes cikket, információt, programajánlót találnak az akcióval kapcsolatban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.