Közélet

Fukusimában vizet fecskendeztek a reaktorokhoz + VIDEÓ

Fukusimában vizet fecskendeztek a reaktorokhoz + VIDEÓ

2011. március 17., csütörtök
Fukusimában vizet fecskendeztek a reaktorokhoz + VIDEÓ

Az Országos Atomenergia Hivatal magyar idő szerint március 17-én 14 órakor kibocsátott összefoglaló közleménye szerint a Fukusima-Daiicsi atomerőművet üzemeltető TEPCO szakemberei március 17-én megkísérlik a közeli, nagyfeszültségű vezetéktől ideiglenes kábelek kihúzásával megtáplálni az atomerőmű sérült blokkjainak hűtését ellátó szivattyúkat, hogy azokat üzembe lehessen helyezni. Jelenleg mobil szivattyúk segítségével juttatnak tengervizet a sérült blokkokba, így biztosítva a reaktorok zónák megfelelő hűtését.

A Fukusima prefektúrában az ivóvíz radioaktívanyag-tartalmát is vizsgálták. Meglehetősen alacsony – Jód-131-es izotóptól származó – 21 Bq/kg-os aktivitáskoncentrációt mértek, amelynek egészségügyi hatása nincs. Sajtóhírek szerint Fukusima Daiicsi atomerőmű 50-60 km-es körzetén belül továbbra is a normál környezeti háttérsugárzásnál magasabb dózisteljesítmény értékeket mérnek.

Víz a reaktorokba

A Fukusima-Daiicsi atomerőmű 3. blokkjának kiégett üzemanyagelemek tárolására szolgáló, a reaktor hűtőkörét védő épületszerkezeten (konténment) kívül található pihentető medence vízszintje alacsony (a kiégett üzemanyagelemek károsodása valószínű), ezért a következő intézkedéseket hajtották végre: – A Japán katasztrófavédelem egy csapata 4 konténer vizet próbált helikopterrel a 3. blokki pihentető medencébe juttatni. A helikopter aljára egy árnyékoló lemezt erősítettek biztosítva a védőruhába öltöztetett személyzet fokozottabb sugárvédelmét. – A rendőrség szakemberei az épület közeléből vízágyúkkal próbáltak vizet fecskendezni a pihentető medencébe, de a radioaktív sugárzás miatt vissza kellett vonulniuk, mielőtt az akciót sikeresen befejezték volna. – A Japán katasztrófavédelem munkatársai végül speciális teherautókról 25 perc alatt 30 köbméter vizet fecskendeztek be az épület mellől a pihentető medencébe. A sikeresség egyik feltétele az volt, hogy teherautókra szerelt szivattyúk kezeléséhez nem kellett elhagyni a járművet. Ezt követően gőzfelhő jelezte a víz megfelelő helyre kerülését. A beavatkozás hatékonyságát jelenleg is értékelik. A Fukusima-Daiicsi atomerőmű telephelyének határán a sugárzási szint a korábban mért 300-1400 mikroSv/h értékekhez képest – az utolsó, március 17-én magyar idő szerint 03:10-kor mért adatok szerint – 646 mikroSv/h értékre csökkent.

Összeállította: Illés Tibor

(Forrás:

Országos Atomenergia Hivatal

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.