Az újságírók szerint a magyar sajtó elfogult

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar újságírók döntő többsége politikailag elfogultnak, alulfizetettnek, túlterheltnek, széthúzónak, korrupcióval fertőzöttnek és motiválatlannak látja kollégáit, illetve szakmáját – derült ki az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Nézőpont Intézet közös felméréséből.

A Médiatükör című, második alkalommal készített átfogó online felmérés szerint – amely 2010. február 15. és március 7. között, 200 újságíró válaszai alapján készült – a tavalyi évhez képest tovább romlott a média feddhetetlenségének, függetlenségének és a szakma anyagi helyzetének megítélése az újságírók körében.
Az újságírók a problémák legfőbb felelősének a kiadókat, tulajdonosokat tartják – a válaszadók 84 százaléka írta ezt, a második helyen saját felsővezetőiket hibáztatják, a politikusok ebben a rangsorban “csak” a harmadik helyen állnak.
A felmérés kiemeli: a média politikai függetlenségével a megkérdezettek alig 3 százaléka, az újságírók jövedelmével alig 4 százaléka elégedett. Az egyértelműen elégedetlenek aránya ezzel szemben a függetlenség kérdésében 71 százalék, míg a szakmát alulfizetettnek érzők aránya az egy évvel korábbi 47 százalékról 68 százalékra emelkedett.
Az egyetlen kedvező változás, hogy az újságírók jobban informáltnak érzik saját szakmájukat: tavaly ezt a válaszadók 25, az idén már 36 százaléka mondta jellemzőnek.
A felmérés szerint az újságírók többsége túlterheltnek és alulfizetettnek érzi magát, a politikai függetlenségre és a feddhetetlenségre adott válaszok aránya azonban a szakma általános megítélésének az ellenkezője: a válaszadók 62 százaléka politikailag függetlennek tartja magát és saját munkáját.
A szakterületek bontása alapján még a politikai újságírók között is többségben vannak azok, akik úgy látják, hogy “politikai elvárásoktól függetlenül” tudósíthatnak. A politikai függetlenség hiányáról a teljes szakmán belül a válaszadók 10 százaléka, a politikai újságíróknak pedig 18 százaléka számolt be.
A felmérésben részt vevők 81 százaléka magát feddhetetlennek mondta; alig öt százalék vallotta ennek az ellenkezőjét.
A tavalyi kutatáshoz hasonlóan ugyanakkor rendkívül sokan, a válaszadók 56 százaléka állította: van tudomása arról, hogy valamely kollégája rejtett ellenszolgáltatást fogadott el egy cikk megjelentetéséért. Erre a kérdésre nemmel válaszolt 24 százalék. De idén már minden ötödik megkérdezett kitért a válaszadás elől, ez a szám drasztikus növekedés az előző évihez képest.
A média színvonalának általános megítélése az újságírók körében továbbra is kritikus: mintegy ötször annyian tartják színvonaltalannak, mint színvonalasnak a magyar sajtót. A felsővezetők között a pozitív válaszok aránya 19, a beosztott újságírók körében viszont alig 3 százalék.
A megkérdezettek szerint a média legfontosabb feladata, hogy elfogulatlan, korrekt tájékoztatást nyújtson, ám a válaszadók mindössze 7 százaléka látja úgy, hogy a magyar sajtó ezt a feladatát be is tölti. A többség – a felmérésben részt vevők 71 százaléka – szerint ezzel szemben elsősorban a tulajdonosok elvárását szolgálja ki.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvégi megyei eredmények + TABELLÁK

Következő sztori

Újra látható? – Kihalt fajok is feltámadhatnak