Közélet

Az újságírók szerint a magyar sajtó elfogult

Az újságírók szerint a magyar sajtó elfogult

2011. március 13., vasárnap
Az újságírók szerint a magyar sajtó elfogult

A magyar újságírók döntő többsége politikailag elfogultnak, alulfizetettnek, túlterheltnek, széthúzónak, korrupcióval fertőzöttnek és motiválatlannak látja kollégáit, illetve szakmáját - derült ki az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Nézőpont Intézet közös felméréséből.

A Médiatükör című, második alkalommal készített átfogó online felmérés szerint - amely 2010. február 15. és március 7. között, 200 újságíró válaszai alapján készült - a tavalyi évhez képest tovább romlott a média feddhetetlenségének, függetlenségének és a szakma anyagi helyzetének megítélése az újságírók körében. Az újságírók a problémák legfőbb felelősének a kiadókat, tulajdonosokat tartják - a válaszadók 84 százaléka írta ezt, a második helyen saját felsővezetőiket hibáztatják, a politikusok ebben a rangsorban "csak" a harmadik helyen állnak. A felmérés kiemeli: a média politikai függetlenségével a megkérdezettek alig 3 százaléka, az újságírók jövedelmével alig 4 százaléka elégedett. Az egyértelműen elégedetlenek aránya ezzel szemben a függetlenség kérdésében 71 százalék, míg a szakmát alulfizetettnek érzők aránya az egy évvel korábbi 47 százalékról 68 százalékra emelkedett. Az egyetlen kedvező változás, hogy az újságírók jobban informáltnak érzik saját szakmájukat: tavaly ezt a válaszadók 25, az idén már 36 százaléka mondta jellemzőnek. A felmérés szerint az újságírók többsége túlterheltnek és alulfizetettnek érzi magát, a politikai függetlenségre és a feddhetetlenségre adott válaszok aránya azonban a szakma általános megítélésének az ellenkezője: a válaszadók 62 százaléka politikailag függetlennek tartja magát és saját munkáját. A szakterületek bontása alapján még a politikai újságírók között is többségben vannak azok, akik úgy látják, hogy "politikai elvárásoktól függetlenül" tudósíthatnak. A politikai függetlenség hiányáról a teljes szakmán belül a válaszadók 10 százaléka, a politikai újságíróknak pedig 18 százaléka számolt be. A felmérésben részt vevők 81 százaléka magát feddhetetlennek mondta; alig öt százalék vallotta ennek az ellenkezőjét. A tavalyi kutatáshoz hasonlóan ugyanakkor rendkívül sokan, a válaszadók 56 százaléka állította: van tudomása arról, hogy valamely kollégája rejtett ellenszolgáltatást fogadott el egy cikk megjelentetéséért. Erre a kérdésre nemmel válaszolt 24 százalék. De idén már minden ötödik megkérdezett kitért a válaszadás elől, ez a szám drasztikus növekedés az előző évihez képest. A média színvonalának általános megítélése az újságírók körében továbbra is kritikus: mintegy ötször annyian tartják színvonaltalannak, mint színvonalasnak a magyar sajtót. A felsővezetők között a pozitív válaszok aránya 19, a beosztott újságírók körében viszont alig 3 százalék. A megkérdezettek szerint a média legfontosabb feladata, hogy elfogulatlan, korrekt tájékoztatást nyújtson, ám a válaszadók mindössze 7 százaléka látja úgy, hogy a magyar sajtó ezt a feladatát be is tölti. A többség - a felmérésben részt vevők 71 százaléka - szerint ezzel szemben elsősorban a tulajdonosok elvárását szolgálja ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.