Közélet

A volt polgármester nyílt levélben kritizálja Botka Lászlót

A volt polgármester nyílt levélben kritizálja Botka Lászlót

2011. március 28., hétfő
A volt polgármester nyílt levélben kritizálja Botka Lászlót

Szeged egykori polgármestere, Bartha László nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünk részére, melyben kritikával illeti Botka László jelenleg regnáló polgármester március 15-i ünnepi beszédét. A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Nyílt levél Botka László polgármesternek

Tisztelt Polgármester Úr!

Néhány nappal ezelőtt, március 15-én emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. Nemzetünk egyik legjelentősebb, legmagasztosabb eseményét Szeged polgárai emelt fővel ünnepelték, kivéve egyvalakit: Önt. Beszédében – amelyet, ne haragudjon, de jómagam nem illetném az „ünnepi” jelzővel – az alkalomhoz méltatlan módon ostorozta hazáját és annak kormányát. Nem tudom, észrevette-e akkor, hogy sokan – még az Ön pártja hívei közül is – értetlenül álltak a Klauzál téren szavait hallgatva, hiszen emlékezzünk csak, milyen meglepő fordulatot vett az Ön viselkedése az önkormányzati választásokat követően, amikor is szembesült azzal, hiába maradhat székében, az új közgyűléssel elkerülhetetlen lesz az együttműködés, illetve számos esetben a puszta főhajtás az ellenzéki akarat előtt. Tavaly ősszel Ön hirtelen rendkívül konstruktív és barátságos lett, aminek sokan örültek, hiszen napjainkban égetően szükség volna az összefogásra, a napi pártérdekeken felülemelkedő, új hangsúlyok mentén gondolkodó közéleti személyiségekre, akik képesek ismét fejlődési pályára állítani hazánkat. (Tekintve az elmúlt évek eseményeit – és eseménytelenségeit –, úgy gondolom, Szeged vonatkozásában ez az igény hatványozottan jelentkezik.) Egyre több ilyen embert lehet találni manapság, Polgármester Úr, s fél évvel ezelőtt számosan hitték, hogy Ön is komolyan gondolja ez irányú szavait. Március 15-én azonban egyértelműen bebizonyította az ellenkezőjét, s inkább visszatalált önmagához, vagyis ahhoz a nyers pökhendiséghez, amely korábban jellemezte. Jómagam sem értem a dolgot, több szempontból sem: egyrészt hogy veszi a bátorságot, hogy nemzeti ünnepünkön gyalázza saját hazáját ország-világ előtt? Éppen Ön, akinek pártja nyolcéves regnálásával idáig juttatta Magyarországot. Igen, valóban szégyenpadon vagyunk, de Önök ültettek rá minket, és személy szerint Önt is felelősség terheli, hiszen országgyűlési képviselőként tevékeny részese volt mindennek. Morális szempontból nem kifogásolható, ha a romboló bírálja a romeltakarítót? Ha már mindenképpen ki akart lépni Petőfiék méltatásából nagy ívű szónoklatában, inkább beszélhetett volna városunk jelenlegi helyzetéről, aktuális gondjairól. Utóbbi akad szép számmal. Vagy éppen erről akarta elterelni a figyelmet? Végül, s talán ez a legegyszerűbb megközelítés: mi szükség volt egyáltalán erre? A választásoknak hónapok óta vége, az emberek nem kíváncsiak kortesbeszédekre. Majd három esztendő múlva, Polgármester Úr, a következő voksoláson. És az még bizony messze van. Vagy netán valami azt sejteti Önnel, hogy hamarabb jön el az idő?

Üdvözlettel: Bartha László

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.