A Jobbik feljelentéseket tesz Szanyi Tibor kijelentései miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Feljelenti a Jobbik a gyöngyöspatai ügyben “hazugságokat állító” Szanyi Tibort, de azokat a sajtóorgánumokat is, amelyek csak a szocialista politikus szavait ismertették, a Jobbik cáfolatát azonban nem közölték – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az MTI-nek.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szombaton közleményben, vasárnap pedig sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen rendet Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a “fekete sereget”, amelyet a Jobbik odaküldött. A szocialista politikus közlése szerint “a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok” egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán, és azt meggyújtva “tombolva kiáltoztak” az ottaniaknak.
Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke erre reagáló közleményében úgy fogalmazott: “Szanyi Tibor sajtótájékoztatója újból ráirányította a figyelmet a saját szellemi leépülésére, amikor kettőskereszt-gyújtogatással vádol Jobbikhoz kötődő embereket”. Jelezte: a Jobbik az a párt, amelyik állítja a kereszteket, és nem égeti. Az a párt, amelyre Szanyi Tibor gondol, még nincs jelen a magyar politikai életben – tette hozzá.
Szanyi Tibor sajtótájékoztatóját követően Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger nyilvánosságra hozta: magát helyi roma lakosnak kiadva ő hívta fel telefonon az MSZP-s képviselőt, és csapta be az állítólagos gyöngyöspatai keresztégetéssel.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője szánalmasnak nevezte, hogy az általuk “hivatásos rettegőknek” nevezett politikusokat és pártokat, amilyen Szanyi Tibor és az MSZP, akár telefonbetyárkodással félre lehet vezetni. A Jobbik szóvivője érthetetlennek nevezte, hogy ha valaki egy olyan súlyú ügy kapcsán telefonál, mint amilyen a gyöngyöspatai helyzet, akkor anélkül adnak hitelt egy ismeretlen szavainak, hogy az információt ellenőrizték volna, és a hazugságból kerekítenek sajtóközleményt, sajtótájékoztatót.
“Mind Szanyi Tibor, mind azok a szocialista politikusok perek tucatjaira számíthatnak, akik ebben az ügyben a hazugságokat állították, és hazug vádakkal illették a Jobbikot. Nemcsak a Jobbik indít pereket, de a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület is, és külön azok a képviselők is, például Zagyva Gyula, akit a szocialista politikusok megneveztek és belekevertek” – közölte a Jobbik szóvivője.
Hozzátette: “finoman szólva elegünk van abból, ha bárki bármilyen hazugságot állít a Jobbikról, az szalagcím minden híradásban, míg a cáfolatot egyszerűen nem hozzák le”.
Az ellenzéki párt most átnézi a tudósításokat, s azt követően dönt arról, milyen jogi lépéseket tesz, de a Jobbik a vétkes sajtóorgánumoktól minimum helyreigazítást vár. Szanyi Tibort vélhetően rágalmazásért, becsületsértésért jelentik fel, de erről is később döntenek a párt jogászai – tette hozzá Mirkóczki Ádám.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek a 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolnak.
A Jobbik március 6-án – a rendőrség becslése szerint – mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy “magyarpárti tüntetést” tartottak a községben.

Előző sztori

Nincs sugárzásveszély Magyarországon

Következő sztori

Március 15-i megemlékezések, ünnepségek