A Jobbik az ünnep előestéjén emlékezett + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A hagyományaiknak megfelelően a szegedi Jobbik idén is egy nappal március 15-e előtt emlékezett meg a ’48-as szabadságharc hőseiről. Az Aradi Vértanúk terén megtartott eseményen mintegy hatvan résztvevő előtt mondott beszédet Varga Antal és Rácz Tibor, a szervezet két alelnöke, valamint Keresztúri Farkas Csaba, a párt önkormányzati képviselője.

Varga Antal rövid történeti áttekintése alatt méltatta a reformkori mozgalmakat és azt az irányt, amikor a ’48-as hősök gondolataikkal és tetteikkel a radikális változások felé irányították az országot. Ehhez hasonlította a mai helyzetet, amikor szerinte ismét nem elegendő a rendszer „foltozgatása”, újra radikális reformokra és változásokra van szükség.
„Nekünk is, mint akkor, hitre és reményre van szükségünk” – hangsúlyozta beszédében a Jobbik szegedi alelnöke. „Arra a reményre, amikor az igazi változások ideje jön majd el. Kossuth Lajos szavaival élve: a múlt a jövendő tükre”.
„A negyvennyolcas események során fogalmazták meg a kor szelleméhez méltó módon, s attól áthatva a magyarság társadalmi, politikai, nemzeti és gazdasági újjáépítésének programját” – emlékezett ezt követően a forradalmi eseményekre Rácz Tibor, a Jobbik szegedi szervezetének másik alelnöke. „A reformkor felnevelte szellemi képviselőit, így nagy a hasonlóság a Jobbik eddigi pályafutása és a márciusi ifjak között, hiszen mi is többen gyermekek voltunk a rendszerváltáskor. Az elmúlt húsz évben viszont felnőttünk és felépítettünk egy új, alternatív, jobb, haladóbb, nemzeti magyarságképet.”
A nemzeti radikalizmus képviselőiről szólva a ma eseményeit is az akkori, több évszázados világrend átalakulásához hasonlította, melyben döntő szerepet játszottak az alulról szerveződő, magyarságtudattal átitatott hazafiak.
A szónokok sorában következő Keresztúri Farkas Csaba, a párt szegedi önkormányzati képviselője szerint a 48-as szabadságharc az újkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt nemzeti identitásunk alapköveként, önvédelmi harcával pedig a nemzetmitológia szerves részévé vált és háborús sikereink legnagyobb része is ehhez a korhoz köthetőek.
„Ma Magyarország rabságban, csapdahelyzetben van” – emelte ki a képviselő. „A Jobbik a parlamentbe jutva a valódi rendszerváltásért küzd. A 48-as forradalom eseményei is évtizedes előkészítő munka eredményei voltak, a reformerek az akkori országgyűlésbe jutva felnyitották az emberek szemét. Ugyanígy nyitja fel a Jobbik az emberek szemét ma, amikor azt mondja, hogy nem volt valódi rendszerváltás, folytatódik az ország kiárusítása. Magyarnak lenni állandó küzdelem a szabadságért, és a nemzeti ünnepen minden egyes embernek meg kell vizsgálnia saját lelkét, hogy vállalja-e ezt a küzdelmet.”

no images were found

Előző sztori

Lázár György professzor kapta idén Csongrád megye díszpolgári címét

Következő sztori

Navracsics: Március 15. a polgári Magyarország születésnapja