Kultúra

Szirmok egy 111 éves menyasszonyi csokorból

Szirmok egy 111 éves menyasszonyi csokorból

2011. február 9., szerda
Szirmok egy 111 éves menyasszonyi csokorból
14 évvel ezelőtt, Angliában rendezték meg először a Házasság Hetét. Magyarország 2008-ban csatlakozott e hagyományhoz, a Somogyi-könyvtár pedig 2009 óta vesz részt a rendezvénysorozatban. A bibliotéka „A megszentelt szerelem ünnepe – Házasság- és családábrázolás a Somogyi-könyvtár régi folyóirataiban” című kiállítását február 10-én, csütörtökön 16.30 órakor a könyvtár aulájában nyitja meg Pintér M. Lajos, a SZEGEDma.hu és a Telin TV főszerkesztője. A Házasság Hete alkalmából Demeterné Szeberényi Ágota, a feldolgozó csoport vezetője és Jurkovicsné Kálmán Margit könyvtáros a Somogyi helyismereti gyűjteményéből és a Móra Ferenc Múzeumból kölcsönzött anyagokból készít tárlatot. A tárlókba helyezett régi folyóiratok ugyanazon értékek mentén taglalják a házasságot, mint amiket manapság követendőnek tartjuk: a hűség, a feltétel nélküli szeretet és a megbocsátás – tudtuk meg Demeterné Szeberényi Ágotától. A könyvtáros azt is elmondta, a nőt mint feleséget négyes szerepkörben találjuk a 18.-tól a 20. századig terjedő folyóirat-válogatásban: anya, feleség, háziasszony és honleány. A férj a családfenntartó, az oltalmazó, aki gondoskodik a család életéről. Ő a közélet szereplője, míg a feleség anya, háziasszony, a család belső életét tartja fenn.

Újságot nászajándékba

A tárlat legrégebbi darabja a 1794-95-ös Uránia, az első nőknek szóló folyóirat, amely a házassággal kapcsolatos tanácsokat is megfogalmaz. Mellette számos 19. századi emléktárgy is sorakozik, összesen négy tárlónyi anyag fogadja majd az érdeklődőket, melyekben a házasság, család, családi élet tematikájához kapcsolódó folyóiratok vonulnak fel, mint a Honderű, a Regélő, a Pesti Divatlap, a Nefelejcs, a Családi Kör vagy a Családi Élet – sorolta Demeterné Szeberényi Ágota. Az ötödik tárló tartalmazza a szegedi vonatkozásokat: itt többek között Tömörkény és Móra házaséletének egy-egy mozzanat elevenedik meg, de megismerhetjük Lőw Immánuel szegedi főrabbi házassági meghívóját is. A kutakodások során egy rézveretes Tömörkény-emlékkönyv került elő, melyet kézzel írott bejegyzések és rajzok díszítenek, és „Tömörkény Pistának 1894. november 28-án esküvője napján ajánlják a legénykori jópajtások”. Móra Ferencnek is készítettek kollégái hasonló emlékkiadványt esküvője napjára, sőt, források szerint több példányban is létezett. A nászvendégek számára ugyanis alkalmi újságot adott ki a baráti kör „Éjszakák” címmel, de csak a Szegedi Naplóban bukkantak a szöveg nyomára, példányt nem őrzött meg számunkra az utókor. A Szegedi Naplóban egyébként még házasságkötése előtt publikált Móra „Menyasszonyomnak” címmel verset. A helyismereti gyűjtemény fotóját is kiállítják, amely menyasszonyával, Walleshausen Ilonával ábrázolja az egykori múzeumigazgatót. A múzeumból pedig érkezik egy eredeti fotó, amely már családja körében ábrázolja az írót. Szintén a Somogyi helyismereti gyűjteményéből került elő egy másik kuriózum, Móra 25. házassági évfordulójára érkezett eredeti táviratokkal is találkozhatnak az érdeklődők a kiállításon.

Lányszöktetés Dankó Pista módra

Pósa Lajos író 1881 és 1889 között a Szegedi Napló munkatársa volt, és 1900-ban kötött házasságot Andrássy Lidikével. Nemcsak az író kedveséhez címzett versei, hanem a menyasszonyi csokor megszárított virágszirmai is előkerültek a gyűjteményből. Dankó Pista sem menekül: szerelméhez írt nótaszerzemények és szövegek láthatók a híres hegedűstől, valamint a Szent Dömötör templom anyakönyvéből egy másolat Dankó Pistáék 1880. július 13-án tartott esküvőjéről. Ezt azonban megelőzte egy leányszöktetés, mert a szatymazi menyasszony, Joó Ilonka édesapja – aki egy földbirtokos festő volt – határozottan ellenezte a fiatalok kapcsolatát – árulta el a könyvtáros. A tárlat külsőségekben sem szerénykedik majd: korabeli menyasszonyi ruhák érkeznek az Aphrodite ruhakölcsönzőből, a Diána virágszalon menyasszonyi csokrot készít, lesz egy különleges, papírból készült torta is, és még ki tudja, milyen más meglepetéssel szolgálnak a tárlat készítői…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.