Írjon nekünk

Sport

Győzelmet ért a Szedeák-szív a hétfői kosárkrimin + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Hihetetlen, sokáig emlékezetes mérkőzést nyert meg a férfi kosárlabda NB I/A 21. fordulójában a Factum Sport Debrecennel szemben a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák. Könnyed játszadozásnak indult, szenvedés lett belőle, majd a rengeteg hibával tarkított csata igazi kosárkrimibe torkollt, melyet a szegediek a maguk javára döntöttek el. A sikerben oroszlánrészt vállaltak a rutinos szedeákosok, Nyilas István és Drahos Gábor.

Nagyszerűen kezdte az alsóházi rangadót a hazai alakulat, haraptak, pörögtek a Tisza-parti játékosok, az első negyedben nem tudta tartani a ritmust a Debrecen. A 7. percben 27-12-nél már tizenöttel is mentünk, majd 33-20-szal zárult a felvonás. A játék minden elemében felülmúlta ekkor ellenfelét a házigazda, úgy tűnt, senki és semmi nem állíthatja meg az ekkor Nebojsa Dukics vezette csapatot. A második játékrész közepétől aztán alapvető változás történt. A vendégek egyre összeszedettebben védekeztek, támadásainkban egyre kevesebbnek tűnt az ötlet. A Factum Sport fiatal magyar kosarasait pedig igencsak feltüzelte Mika Turunen, lépésről lépésre araszoltak közelebb a hajdúságiak. Szerencsére mielőtt nagyobb baj történt volna, a csapatkapitány, Nyilas István két igen fontos hármast ért el, így a nagyszünetre is maradt tizenkét pont az előnyből (55-43). (Megjegyzés: a sajtópáholyban minden kolléga szerint 55-42 volt a valós állás, senki sem értette, hogyan került plusz egy pont a vendégek neve mellé). Amiatt sem bánkódtunk, hogy a látogatók egyik erőssége, az amerikai Chris Singletary négy faulttal állt, illetve inkább ült a meccs nagy részében…

Többletforrás

Hüvös László (Fidesz-KDNP) humán közszolgáltatási tanácsnok előterjesztésére a szegedi közgyűlés pénteki ülésén arról döntött, hogy a kiváló A csoportos szereplésre tekintettel megemeli a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák önkormányzati támogatását. A férfi kosarasok így 2011-ben (a korábbi 15 millió helyett) ugyanúgy 27,274 millió forint támogatásban részesülnek, mint a Mediteam Szeged hölgyei. Az összeg 2012-ben és 2013-ban az infláció mértéke szerint emelkedik.

Abban bíztunk, hogy Fodor Péter fertályóra alatt összerántja együttesét, ám sajnos csalatkoznunk kellett: minden ott folytatódott, ahol fordulás előtt abbamaradt. Sokat hibázott a Szedeák a harmadik negyedben is, nem látszott, ki léphet elő vezéregyéniséggé, miközben az eddig egyetlen győzelmet jegyző debreceniek egyre lelkesebben és tüzesebben üldözték Nyilasékat. A friss igazolás, Kaluha Csaba beállása tovább gyorsította és acélosította játékukat, s megjöttek a légiósok pontjai is: Kevin Langford szép kosarakat szerzett centerből, Yves Mekongo pedig szinte mindenhonnan betalált már. A 24. percben Boros Gábor duplája után 59-56-nál Fodor Péter időt kért, de a tanácsok csak átmenetileg segítettek. Ekkor Tanács Attila vette vállára a csapatot, többször is olyankor szerzett remek egyéni megoldás végén pontokat, mikor már a tarkónkon éreztük a vendégek leheletét. A záró felvonásban azonban már nem ismertek kegyelmet a Turunen-legények: sorra hullottak be Mekongo és a visszaállt Singletary hármasai, illetve kettesei (számtalan alkalommal dudaszó pillanatában…), elképesztő helyzetekből ért el gólt a Factum Sport, szinte minden sikerült az ekkor szárnyaló látogatóknak. 82-82-nél értek utol bennünket a 35. percben, majd a vezetést is átvették Mekongo révén. A 39. percben, mikor 91-86-ra vezettek, talán már a hazai nézők sem bíztak a sikerben. Nem úgy a szedeákos fiúk! Dukics, majd Bryson McKenzie pontjaival egyenlíteni tudott az újonc, 91-91, jöhetett a hosszabbítás – csapatunk számára első alkalommal ebben a pontvadászatban.

Igazi drámát élhetett át a ráadás öt percében a szűk ezer drukker. Előbb Dukicsot, majd a magáról megfeledkező McKenzie-t vesztette el a Szedeák, Turunenéktől a rendes játékidő legvégén kipontozódott Borost előbb Singletary, majd Kaluha követte. A 43. perc elején 91-94-nél ismét nagyon, de nagyon távolinak tűnt a győzelem. A Drahos, Rubin, Molnár M., Nyilas, Tanács alkalmi ötös azonban csodát tett! Valahogy rendeztük a védekezést, a lepattanókat is meg tudtuk szerezni, s visszavettük az előnyt. Drahos Gábor percei voltak ezek: az irányító higgadtan értékesítette a büntetőket, s tanítani való gólpasszokat osztogatott Tanácsnak, illetve Rubinnak: igazi karmesterré nőtte ki magát! A közönség felállva ünnepelte kedvenceit, akik hatalmas szívüknek köszönhetően 101-97-re nyerték a derbit.

Nincs sok idő a pihenésre, pénteken 18 órától idehaza következik az ugyancsak a kiesés elől menekülő, ezért bizonyára a Debrecenhez hasonlóan harapós kedvében érkező Salgótarján.

Férfi kosárlabda NB I/A 21. forduló

Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Factum Sport Debrecen 101-97 (33-20, 22-23, 20-24, 16-24, 10-6). Szeged, újszegedi sportcsarnok, 900 néző. Vezette: Györffy P. A., Ádám J., Cziffra Cs.; ellenőr: Gincsai.
SZTE-Szedeák: DRAHOS 15/3, Rubin 12, NYILAS 21/12, DUKICS 20, McKenzie 12. Csere: TANÁCS 10, Molnár M. 8/6, Vida 3. Vezetőedző: Fodor Péter.
Factum Sport: Boros 9/3, Singletary 17/6, Balogh 9, MEKONGO 28/9, LANGFORD 12. Csere: Kovács I., Tóth G. 7/3, KALUHA 12/6, Máté 3, Vas. Vezetőedző: Mika Turunen.
Kipontozódott: Dukics (41′), McKenzie (42′), illetve Boros (39′), Singletary (44′), Kaluha (45′).

Fodor Péter: “Az első negyedben látszott, hogy ha jól működik amit megbeszéltünk, akkor szépen tudunk játszani támadásban és védekezésben is. Megnyugtató előnyt szereztünk, ami talán túlságosan is megnyugtatott bennünket, a folytatásban felpuhult a védelmünk. Ezután nem tudtunk türelmesen játszani, rontottunk, könnyű pontokat dobott a Debrecen, rontottuk a lepattanókat, vérszemet kapott az ellenfél. Saját dolgunkat nehezítettük meg. Viszont amikor megfordult a meccs nem adtuk fel és vissza tudtuk hozni a mérkőzést.”

Mika Turunen: “Nagyon büszke vagyok a csapatra, a fiatal játékosok is remekel játszottak, azonban a vereség elkeserít. Idő kell hogy, játékosaim megszokják az új stílust védekezésben és támadásban is, nagyon sok eladott labdánk volt.”

Tanács Attila: “A három idegenbeli vereség után megmutattuk a szurkolóinknak és saját magunknak, bebizonyítottuk, hogy igenis van tartása ennek a csapatnak.”

Nyilas István: “Könnyű mérkőzésre számítottunk, ahogyan sok néző is, sajnos nem lett az, de hát vannak ilyen meccsek is, amik könnyűnek tűnnek és nehezek lesznek. Nyertünk a végén és ez számít, megyünk előre, pénteken valószínűleg hasonlóan nehéz mérkőzést vívunk a Salgótarján ellen.”

Online közvetítésünk:

45. perc: Nyilas szerzi meg a lepattanót, Kaluha szándékosan odaüt! Ő is kiáll! Debreceni időkérés. McKenzie 5. faultja visszavonva, de kiállították végleg valószínűleg. Legalábbis nincs fenn a pálya szélén sem. Nyilas dob büntetőt, első benn, második is! 99-94! Máté Márk tör be, Drahos-fault, Máté-büntető, második benn, 99-95. Rubin ziccere!!! 101-94! Kihagyják a végén, 8,9 vissza. Balogh még bedob egy ziccert, 101-97 a vége.

44. perc: Singletary is elszáll faulttal! Drahos, két dobás, 95-94! Balogh triplát dobna, felpattan a gyűrűről a vasra, úgy megy be, érvénytelen! Drahos büntetői benn! 97-94!

43. perc: McKenzie üt oda szándékosan a meginduló Mekongónak hátulról, nem pontozódik ki, de kiállítják! Hátulról csapott oda a meginduló Mekongónak szándékosan. Két büntető benn, de a támadásuk nem jó. Tanács közelije igen! 93-94!

42. perc: Molnár dobása rövid, de megvan a lepattanó. Balogh faultol. McKenzie dob büntetőket. Első kimarad. Második is. A Debrecen eladja a labdát. A debreceni nyerő emberek betliznek épp.

41. perc: Megszerezzük a labdát a vendégek támadása után. Molnár Miki kihagyja… Dukics elszállt, 5. hibája. Mekongo egyet dob be, 91-92.

Hosszabbítás következik.

40. perc: McKenzie-é a lepattanó! Boros pontozódik ki, debreceni időkérés. 88-91 még mindig, 48,7 vissza. McKenzie első dobása benn! McKenzie második dobása beszorul a gyűrűhöz, miénk a labda! McKenzie bedobja! 91-91! Megszerezzük a labdát, de Rubin kidobja… És nincs pont! Na most mennyi az állás??? 91-91, azaz hosszabbítás jön! Csak hogy van ott egy nem létező plusz egy debreceni pont is…

39. perc: Össze kellene szedni magunkat, mert nagyon nagy baj lesz. Rubin triplát ront, McKenzie nem tudja megszerezni a lepattanót. Nem tudunk mit kezdeni a védelmükkel. Dukics tör be, felteszi, 88-91! Triplát emelnek, rossz!

38. perc: Mekongo labdaszerzés után, 86-88… Kezd elmenni a meccs… Mekongo újabb hármas… 86-91. Szegedi időkérés, nagyon kell.

37. perc: Fault fault után. Lemegy a támadóidő, mi nem tudunk dudaszóval kosarat dobni… Rubin lop labdát, be is viszi!!! 86-84! Langford-tripla lejön. Rubin 4. hiba. Mekongo bedobja, és pluszegy! Elképesztően szárnyal a Debrecen. Kimarad a pluszegy, 86-86 marad.

36. perc: Tanács közelije, 84-82! Tanács ellen fault támadóhiba helyett. Singletary kiegyenlít és pluszegy dobás… Kimarad! 84-84. Gyűlnek a személyik, Kaluha 3, Tanács 4.

35. perc: Drahos triplája kijön a gyűrűből, ez hihetetlen… És Singletary bevág egy újabb triplát dudaszóval! Ez hihetetlen… 82-82.

34. perc: Brysont küldi el egy csel, Langford bedobja közelről, 80-76. Szegedi időkérés. Négyen is három hibával Singletary négy faultja után a vendégeknél. Rubin tör be és elképesztően szép mozdulatsor végén dobja be, 82-76! Mekongo triplával kongatja a vészharangot, 82-79… Honnan javultak fel!?

33. perc: Mika Turunen időt kér. Singletary visszajött. Nyilas elképesztő sapkát oszt ki Langfordnak, a labda Singletaryhoz kerül, aki dudaszóval dob hármast… 80-74. Elől rontunk ismét.

32. perc: Máté Márk kosara, miután elképesztő lepattanó-kudarcokat hozunk össze Rubin labdaszerzése után. Aztán Nyilas ismét egy tripla, ez a negyedik! 78-71! Máté ront, Drahos nem, végigrobog, 80-71!

31. perc: Nyilas labdát szerez, indítaná Rubint, de visszafújják, kilépett. Aztán Dukics ellen fault, ez a negyedik. Langford kap szép labdát, 75-69. Dukics most kiharcol egy faultot Langford ellen. Lejön, McKenzie a helyén. Tanács elejti.

Vége a harmadik negyednek.

30. perc: Rubin eladja a labdát. Tóth-trojka, 71-67. Tanács fura közelijével 73-67! Ismét Tanács! 75-67! Nyilas ellen fault. Középtávoli-kísérlet, lepattanót Langford teszi fel, dudaszó, lejön…

29. perc: Langfordtól elütik a labdát. Singletary nincs benn, a hajdúsági fiatal játékosok tartják a Debrecent.

28. perc: Rubin hagy ki egy triplát, Balogh a sarokból nem. Mi hármasnak láttuk, de valójában dupla volt, nem baj az, 69-62. Tanács visszatér, McKenzie ül le. Balogh András ziccere, 69-64. Nyilas jön vissza, Tanács két büntetőt hint, 71-64!

27. perc: McKenzie lépéshibája után Langford-tripla rossz, Bryson visszaszerzi. Parázs csata! McKenzie egykezes zsákját csodáljuk, Tóth szépít, 69-60.

26. perc: Agresszívebb védekezés kellene. Triplakísérlet a vendégeknél faulttal nem fújják be, aztán Balogh teszi be. Dukics válaszol, 67-58. Rubin szerez labdát elképesztő mozdulattal és önfeláldozással!

25. perc: McKenzie szed össze egy labdát, Rubin tempója jó. Turunen időt kér. 63-56. Kaluha elesik a labdában, miénk. Drahos gyönyörű labdával káprázatosan ugrik fel, csúnyán megütik. Első benn, második is, 65-56!

24. perc: Aztán mégegyszer, ezúttal lerohanásból, 59-56. Teljesen tanácstalan a Szedeák és nem csak azért, mert Tanács nincs a pályán. Fodor Péter időt kér. És nagy bajban a Szedeák, ez a támadás is zsákutca. Dukics labdát lop, aztán benn a ziccer! De kellett!!! 61-56!

23. perc: Elkezdett a Debrecen jobban játszani. Rubin szerez labdát visszafújják. Káosz. Boros teszi be röptében, 59-54.

22. perc: Kaluha hármasa, 59-51. Most nagyon nyom a Debrecen, fault, büntetők Langfordnál az első benn, a második lepattanója az övék.

21. perc: Az eredményjelzőn nem változik a vendégek pontszáma. Csak amikor Mekongo beszór egy hármast, 55-46. Dukics válaszol közelről, 57-46. Langford-dupla, Drahos-tempó a válasz, 59-48. A vendégek pontjainál a hivatalosat tüntetjük fel egyelőre.

Lenn a zsűriasztalnál megy a vita arról, hogy akkor hány pontja is van a vendégeknek. Kaluhának beírtak plusz egy pontot utólag, pedig amikor a vitás pont született, 2+1 dobást végzett el Langford, a kijelző akkor ugrott 3 helyett 4 pontot. Nem úgy tűnik hogy cserélik az eredményt, csak nehogy ez a végén a győzelmünkbe kerüljön!
Singletary négy faulttal áll, Tóth Gábor és Kovács Imre 3-3 hibával. Nálunk Drahos és Tanács áll 3-3 faulttal. A hármasokat jól dobtuk eddig.

Nagyszünet.

20. perc: Singletary közelije után 53-40. Aztán faultol az amerikai,ez a negyedik neki. Nyilas büntetői, 55-40. Singletary elképesztő mozdulattal levegőből tesz be egy lecsorgó hármast. 55-43 a félidő.

19. perc: Dukics kap jó labdát, eladja. Rubin dob jó tempót, 47-38. Nyíl-tripla! 50-38. Mégegy Nyilas-hármas! 53-38!

18. perc: Mekongo-csoda két büntető benn, 45-36. Aztán egy tempó tőle, 45-38.

17. perc: Támadások hatalmas kissé kapkodós iramban. Dukics büntetői, egyik benn, 45-34. A kijelzőn 35 van a vendégeknél, valami nem stimmel, hiszen 34-nek kéne lennie… Vendég idő.

16. perc: Fault fault hátán, most Kaluha üt oda, Vida dobhat, egy benn, mégegy… az kimarad. Nyíl sapkája Tóth Gábornak, de McKenzie hiányában Langfordé a lepattanó beteszi, pluszegy, 44-34. Rubin-tripla rövid.

15. perc: Nyíl teszi fel, faulttal benn! 40-29! Benn a pluszegy is, 41-29. Tanács jött McKenzie helyett. Dukics megy ötös posztra, Tanács négyesen. Szétfújják a meccset a bírók, Balogh büntetői, második jó. 27 fault eddig összesen. Vida eladja majd Rubin visszaszerzi, és Vida javít, 43-30! Kaluha dobhat büntetőket. Egy benn.

14. perc: Ismét elütik McKenzie labdáját, túl magas a pattogtatás. Jön a Debrecen. Mekongo ellen fault, ismét dobhat majd. Fodor mester időt kér. Első rossz, második jó. Ezt így hosszútávon elfogadjuk tőle, 38-29. Újabb debreceni fault, Bryson kihagyja most mindkettőt… Tanács jön vissza, McKenzie szerez labdát.

13. perc: Rubin rontott elől. Drahos gázolta el Mekongót. Egyet dob be ismét, 36-25. Nyilas tér vissza. Dukics megy be, veri Mekongót, 38-25. Kaluha triplával válaszol, 38-28. McKenzie faultol elől… Feljavultak a vendégek védekezésben. Tóth ront ziccert, faultol is.

12. perc: Vida eladja a labdát, Drahos váltja egyből. McKenzie gondolkodik mit kezdjen a labdával, Langfordot löki fel, támadó… Az egykezes zsák hiába szép… Elmegy a támadóidejük, Turunen mester nekivetkőzik. Elől rontunk.

11. perc: Langford kerül ki győztesen a palánk alatti lepattanóharcból. Rubin tempója rossz. Molnár a sarokból csont nélkül! 36-22. Tóth Gábor rohan le, 36-24.

Vége az első negyednek.

10. perc: Sok a vendégeknél a fault, most Rubin dob két büntetőt, benn is van mindegyik. Boros rossz hármaskísérlete. Langford kihasználja McKenzie magas pattogtatásait, szerencsére most fault, McKenzie bedobja mindkettőt, 33-18. Rubin faultját látják, elég jóindulatú döntés. Kaluha dobja a büntetőket, mindkettő benn, 33-20. Hosszú dobás a válasz 0,3-mal a vége előtt, debreceni fault, de dobás nem jön már.

9. perc: Elől eladjuk, ők meg hosszan indítanák Langfordot. Vida Drahos helyett. Eladja a labdát. McKenzie visszaszerzi! Harmadik Singletary-fault, szegedi időkérés. Mika Turunen is eligazította hajdúsági legényeit, aztán Molnár végzi a büntetőket. Mindkettő benn, 29-15! Boros hint egy triplát, ez az első a vendégeknek, 29-18.

8. perc: Molnár közelije nem jó, lepattanó az övék, lerohannak, Singletary bedobja, pluszeggyel jöhet. Jön Dukics is, vissza. Singletary bedobja, 27-15. Dukics távolija lejön, de Rubin elhozza a lepattanót. Elvész mégis a labda, vendég kosár támadófaulttal.

7. perc: Letámadjuk a debrecenieket, hátul zónázunk, egyelőre ragyogóan. Mekongo dob kettőt, egyik benn, 24-12. McKenzie ragyogó passzal menti meg a labdát, aztán Rubin, Molnár, tripla, benn! 27-12! Zavarban a vendégek, jó a védekezés Szegeden, labdaszerzés.

6. perc: Tucatnyi ultra skandál a lelátón a hatszáz néző között. Mekongo két dobással jöhet. Csak az első benn, aztán Nyilas dob egy hármast, 22-11! Drahos vércseként csap le egy labdára, kimegy de miénk és jön a fault. Nem lelik a fonalat a vendégek. Molnár váltja Nyilast. Drahi első dobása benn, második is.

5. perc: Dukics válaszol, 14-8! A két faultos Dukics helyett Tanács jön. Singletary szélről, Drahos triplával válaszol, 17-10! Langford triplája rossz, McKenzie zsákja kései, de két dobással jöhet az amerikai centerünk, mindkettő benn, 19-10!

4. perc: McKenzie cseni el a labdát, végig lépdel hétmérföldes léptekkel, egykezes zsák! 10-6. Boros duplájára Dukics-tempó a válasz, 12-6! Singletary passzát Mekongo teszi be.

3. perc: McKenzie tenné fel a zsákot, de faultolják. Első bbüntetője jó, második kimarad. Dukics szedi le és teszi be, 7-2, de közben fault ellene, plusz dobás jön a debreceni időkérés után. Meg is van, 8-2! Mekongo középről, Singletary passzát, 8-4. Eladjuk a labdát.

2. perc: Nyilas indul egyedül, Boros üti el, szándákos fault. Két dobás, Nyíl, első jó, második is, és jöhetünk tovább. Dukics dupla, 4-2. Langford orra vérzik, Kovács Imre helyette.

1. perc: Debreceni kezdés. Boros duplájával indul, hosszas passzolgatás után, 0-2. Drahos hibáz triplát.

17.56: Mondzinger Márk zsákol egyet röptében, reméljük ezzel ki is fogyott a keze. Következnek a bemutatások. Hamarosan kezdünk!

17.55: Érkeznek a nézők is szép számmal, győzelmet várunk mindannyian. Jelenleg 3-400 néző lehet, de folyamatosan érkeznek továbbiak.

17.50: Idegenben nyert a Szedeák 77-66-ra, ezt az eredményt ma is szívesen látnánk az eredményjelzőn. Az amerikaiak, Langford és Singletary, valamint a kameruni Mekongo viszi előre a egyébként a vendégeket: Mekongo átlagban 17,8 pontot és 8,2 lepattanót gyűjt, Singletary 17,4-es, Langford 16,7-es pontátlaggal rendelkezik.

17.45: Az amerikai egyébként igen jó egyéni csúcsai zömét a Szedeák ellen állította fel: 36 pont, 9 védőlepattanó, 12 kiharcolt fault. Labdaszerzés-átlaga az NB I-ben a 7. helyre elég jelenleg. És reméljük ma senki orrát nem töri össze…

17.40: A vendégeknél Singletary magányosan dobál miközben a többiek nyújtanak a pálya szélén. Reméljük a pályán sem fogják találni labdával a társak, olyan jól sikerül majd kikapsolnunk a játékból.

17.35: Pályán a csapatok, pattog a labda, dobálják a ziccereket a srácok.

17.30: Sok szeretettel köszöntjük Kedves Olvasóinkat! Félóra és kezdődik a Szedeák Debrecen elleni bajnokija, ahol a Fodor-legények végre megtörnék a hatmeccses nyeretlenségi sorozatukat.

Férfi kosárlabda NB I/A 21. forduló, Szeged, újszegedi sportcsarnok, vezeti: Györffy P. A., Ádám J., Szilas Gy.; ellenőr: Gincsai.

Várható kezdőötösök:
Szeged: Drahos, Rubin, Nyilas, Dukics, McKenzie
Debrecen: Singletary, Balogh, Máté, Mekongo, Langford

Beharangozónk itt olvasható.

Sport

Blazevic visszatérne, hogy elbúcsúzhasson a szegedi közönségtől

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Búcsúinterjú.

Tovább olvasom

Hírzóna

Orbán: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Felcsúton bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A fejlesztések a turisták számára is vonzóbbá tehetnek egy-egy települést.

Tovább olvasom

Aktuál