Két éves a magyar-román Jazzmozdony

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Februárban ünnepelte második születésnapját a Budapesti Román Kulturális Intézet siker-koncertsorozata, a Jazzmozdony, amely az eltelt időszakban több tucat zenészt hozott össze a szegedi Grand Café színpadán.

A fellépők elsősorban romániai és magyarországi zenészek voltak, de alkalmanként észt, brit, dán és holland művészek is közreműködtek. Szombaton, február 26-án, 19 órától a szegedi Grand Caféban a román és magyar jazz élet legjobb gitárosai léptek fel: Sorin Romanescu (RO), Alexandru Man (RO), Gyárfás István (HU) és Juhász Gábor (HU). A gitárgálán kívül az idei rendezvény egy meglepetést is tartogatott. Romániában minden év júliusában, Resicabányától nem messze, Szörényordason (román nevén Gărâna) rendezik meg a Garana Jazz Festival. Az est vendége lesz Marius Giura, ennek a fesztiválnak a főszervezője, akinek 1997 óta a krassószörényi hegyekben minden nyáron egy Woodstock szerű jazz fesztivált sikerült szerveznie. Alkalmanként ide több mint tíz ezer ember látogat el, hogy meghallgassa a romániai és a világ legnevesebb jazz zenészeit. Marius Giura erre az alkalomra egy rövidfilmmel népszerűsítette Magyarországon is ezt a rangos fesztivált.

(Forrás: ERIC)

Előző sztori

40 000 hamis ruhanemű Nagylaknál

Következő sztori

Magyar bor – mindenhol?