Kultúra

Két éves a magyar-román Jazzmozdony

Két éves a magyar-román Jazzmozdony

2011. február 27., vasárnap
Két éves a magyar-román Jazzmozdony

Februárban ünnepelte második születésnapját a Budapesti Román Kulturális Intézet siker-koncertsorozata, a Jazzmozdony, amely az eltelt időszakban több tucat zenészt hozott össze a szegedi Grand Café színpadán.

A fellépők elsősorban romániai és magyarországi zenészek voltak, de alkalmanként észt, brit, dán és holland művészek is közreműködtek. Szombaton, február 26-án, 19 órától a szegedi Grand Caféban a román és magyar jazz élet legjobb gitárosai léptek fel:

Sorin Romanescu

(RO),

Alexandru Man

(RO),

Gyárfás István

(HU) és

Juhász Gábor

(HU). A gitárgálán kívül az idei rendezvény egy meglepetést is tartogatott. Romániában minden év júliusában, Resicabányától nem messze, Szörényordason (román nevén Gărâna) rendezik meg a Garana Jazz Festival. Az est vendége lesz

Marius Giura

, ennek a fesztiválnak a főszervezője, akinek 1997 óta a krassószörényi hegyekben minden nyáron egy Woodstock szerű jazz fesztivált sikerült szerveznie. Alkalmanként ide több mint tíz ezer ember látogat el, hogy meghallgassa a romániai és a világ legnevesebb jazz zenészeit. Marius Giura erre az alkalomra egy rövidfilmmel népszerűsítette Magyarországon is ezt a rangos fesztivált.

(Forrás: ERIC)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.