Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Keresztúri: Nem nagykoalíció, hanem gyenge háttérstáb

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

A február végi szegedi közgyűlést megelőző kommunikációs csaták után – ahol az MSZP-s polgármester időközi választásokkal is fenyegetőzött – végül elfogadták a város 2011-es költségvetését, miután Botka László befogadott több Fidesz-KDNP-s módosító javaslatot, néhányat pedig visszavontak. Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik képviselője szerint a Botka-rezsim tovább játssza színházát, a Fidesz pedig asszisztál hozzá.

„Elszomorított, hogy az MSZP költségvetését elfogadta a testület, mivel ezt a koncepciót alapjaiban kellett volna megváltoztatni. Ez ugyanis továbbra is egy a hitelek felvételére alapozó büdzsé, a hitelekből viszont látványberuházásokat finanszíroz a város” – mondta el portálunknak a képviselő, aki a Fidesz-KDNP-s Kosik Dénes mellett szintén nemmel voksolt a költségvetésre. „Szegednek munkahelyteremtő beruházásokat kell támogatnia, olyan költségvetésre van tehát szükségünk, amely megteremti a gazdasági fejlődés alapjait, hosszú távú koncepcióval számol e téren. Szólni kellett volna a racionalizálásról, akár a létszámleépítések vonatkozásában vagy a régóta fennálló önkormányzati céges rendszer reformjáról, amit menedzserszemléletűvé kívánatos átalakítani. De e konkrét átalakítások helyett az egyre fokozódó hitelfelvételi struktúra érvényesül ismét, ami a város hosszú távú eladósodásához vezet” – érvelt Keresztúri, aki felháborítónak tartja azt is, hogy MSZP-s és Fidesz-KDNP-s voksok révén olyan értelmetlen beruházások kapnak teret, mint a nagykörút közepére építendő buszsáv.

„Ezt a megoldást olyan helyen alkalmazzák, ahol nagyon gyakoriak a dugók, s emiatt a tömegközlekedési járművek nem tudnak haladni, de a körút nem ilyen” – tette hozzá. „Szegednek ez az a szakasza, ahol viszonylag folyamatos a haladás annak ellenére is, hogy nagy a tranzitforgalom, ami mint tudjuk, hamarosan az M43-as autópályára megy át. Semmi sem indokolja tehát ezt a beruházást, egy szakértői vélemény sem támasztja alá. Az ügy semmi másról nem szól, mint a szocialisták ‘nagy beruházások, nagy zsebek’ programjáról, és a mostani költségvetés elfogadása is ezt az utat folytatja.” A buszsávval kapcsolatban egyébként a Jobbik kezdeményezni fogja, hogy szakmailag vizsgálják meg a beruházás szükségességét, és végezzenek lakossági, autós felmérést is. “Ha kell, akkor mi magunk csináljuk ezt meg” – szögezte le.

Időközi választás – óriási blöff volt

„A koncepcióink szerint olyan, közgyűlésnek alárendelt intézményeket kellett volna létrehozni, amelyek feladatkörébe tartozna a munkahelyteremtő beruházások létrehozása, a gazdaságfejlesztés elősegítése, PR-tevékenység, majd a beruházások lebonyolítása. Cégeket kell ide csábítani, mert sem a polgármester, sem az ő kabinetje nem tett, és nem tesz semmit ez ügyben. Neki ez a langyos víz tökéletesen megfelel. A Jobbik azt ígérte, hogy leszámol ezzel a rezsimmel, lerántja a színházról a leplet, így mi maradunk ezen az úton” – hangsúlyozta a politikus. Keresztúri Farkas Csaba kiemelte, hogy ő a Fidesz-KDNP költségvetési módosító indítványait a pénteki közgyűlés előtt pár nappal, hétfőn kapta meg, akkor jelezte, hogy ebben nem tud állást foglalni, az egész büdzsékoncepciót alapjaiban kell megváltoztatni. A pénzügyi bizottság sem támogatta a Botka László-féle előterjesztést.

„Nem mondanám, (legalábbis remélem, hogy nem) hogy Fidesz-MSZP nagykoalíció van kialakulóban, talán valóban a szocialisták fenyegetésétől, az időközi választások rémétől ijedtek meg a fideszes politikusok, ami egy óriási blöff volt csupán, egy pókertrükk. Mégis, ha nekem az a koncepcióm, hogy leszámolok ezzel a színházzal, s az MSZP-t mint tolvajok bandáját határozom meg, akkor nem egyeztetünk, akkor a visszaélések tudatában nem asszisztálok a játékukhoz a jövőben. Arra törekszem, hogy gyökeresen változtassak ezen. De a Fidesz részéről nem ez történt, csupán pár százmilliós változtatást, átcsoportosítást irányoztak elő, ami semmi másról nem szól, mint néhány egyéni körzet megerősítéséről és néhány cég támogatásáról. Pedig a Fidesznek is alapvető érdeke lenne egy hosszú távú koncepció felvázolása” – így a jobbikos képviselő, aki rámutatott, hogy már több hónapja megvannak az új városi cégvezetők, de még egy átfogó, belső vizsgálati eredményről nem tudnunk, nem tártak fel visszaéléseket, az elszámoltatás is elmaradt. Az átvizsgáló bizottság három hónap óta nem ült össze, miközben jelzések érkeztek be, hogy történtek mulasztások cégeknél, s ezek még mindig nincsenek feltárva. „Ha a közgyűlési többséget meg lehet teremteni, hogy a Botka-rezsimen változtassunk, akkor ezt meg kell tenni, de ehhez én egyedül kevés vagyok, ezt akarnia kell a Fidesznek is” – hangsúlyozta.

Az elrejtetett Szeged?

„Több nagyobb céggel is sikerült kapcsolatba lépnem az elmúlt időszakban, melyek a környékre települtek, vagy itt képzelnének el beruházásokat, és mind azt mondták, hogy nekik Szegedet meg sem mutatták. Az a gyanúm, hogy az elmúlt nyolc évben ez tudatos volt. A polgármesternek azért nem jó, ha megjelenik négy-öt nagyobb cég, mert később ezek tönkremehetnek, munkahelyek tömegesen szűnhetnek meg, közben meg új iskolákat generálnának a betelepülők stb. Neki ez a langyos víz tökéletes, az állami pénzeket elosztjuk, és minden pályázatra, amiben nagy pénz van, rámegyünk, függetlenül attól, hogy a városnak az hasznos-e vagy nem. Körülöttünk dinamikusan növekednek a kisebb városok, ami az országban nem jellemző, hiszen mindenhol egy Szeged-kvalitású régióközpont az, ami inkább elszívja a gazdasági erőt a kisebb településektől, míg nálunk fordítva van. Ez tudatos megegyezés függvénye” – véli.

Keresztúri Farkas Csaba csak remélni tudja, hogy a Fidesznek megváltozik az álláspontja ez ügyben. “Korábban beszéltem többször Bohács Zsolttal, és azt tapasztaltam, hogy hasonló a motivációja, csak a háttérstábjával lehetnek nagy problémák, mind felkészültségben, mind pedig hozzáértésben. A Fidesznek saját magának kell ezt a belső csatát megvívni, és eldönteni végre, hogy mit akar Szegeden. Egyébiránt a költségvetés olyan, mint egy üzleti terv, lehet hozzá folyamatosan módosításokat benyújtani, így komolyan lehet rajta korrigálni a jövőben…” – így a jobbikos politikus, aki az esetleges rendkívüli (a jegyző gyors leváltását lehetővé tevő) közgyűléssel kapcsolatban elmondta, nem tiszta, mi a Fidesz-KDNP álláspontja, hiszen a legnagyobb frakció a pénteki közgyűlésen visszavonta az ezzel kapcsolatos indítványát…

Tovább olvasom

Hírzóna

Új kórházparancsnokokat neveztek ki

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Harminchárman álltak szolgálatba.

Tovább olvasom

Közélet

1947: kevert harcművészeti bemutató a pártgyűlésen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Közélet

Kigyulladt egy busz a Fő fasoron – fotók!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Péntek délután lángra kapott a Volánbusz egyik helyi járatos autóbusza a Fő fasoron az újszegedi víztorony közelében.

Tovább olvasom

Aktuál