Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Csökkent a magyar érdekérvényesítő képesség a szlovák törvényhozásban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nem hiszi, hogy ez a szlovák parlament a magyaroknak is kedvező módon változtatná meg a jövőben a szlovák állampolgársági törvényt – ezt nyilatkozta Berényi József, a jelenleg parlamenten kívüli szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

A politikust annak kapcsán kérdezte a televízió reggeli műsora, hogy csütörtökön a pozsonyi parlamentben a szlovák koalíciós kormánynak nem sikerült átvinnie saját elképzelését az állampolgársági törvény módosításáról, lévén kormánypárti képviselők is az ellenzékkel szavaztak. Úgy látja, a szlovák kormány mögötti parlamenti többség rendkívül ingatag, a magyar érdekérvényesítő képesség pedig jócskán csökkent a törvényhozásban.

“Az idei év elején ütötte fel a fejét az a lehetőség, hogy a szlovák kormánykoalíción belül egy kis csoportosulás eltér a kormányprogram megszabta irányvonaltól” – utalt a szlovák állampolgársági törvény kormánypárti módosító javaslatának szlovák parlamentben történt elbukására (visszavonására) Berényi József.

A pártelnök hozzátette: korábban is voltak hasonló, a kormány javaslatát most megbuktató kezdeményezések a kormánypártok soraiban, de ezt eddig tudta kezelni a kormány mögött álló parlamenti pártok szövetsége – most először viszont nem.

Berényi úgy látja: a törvénymódosítás mostani kimenetele összefügg “a Szlovákiában szinte már kóros magyar-fóbiával”; azaz, hogy mindenben, amivel Magyarországról próbálják segíteni a szlovákiai magyarokat, valamiféle összeesküvést vélnek felfedezni egyes szlovák körök.

Szó volt róla, hogy az Egyszerű Emberek csoportosulás – amelynek tagja előterjesztette a kormánypártok soraiban zavart okozó javaslatot – pártot szeretne alapítani, és ezen a témán keresztül szeretnék felfuttatni magukat a közvélemény előtt. “Feltehető, hogy ez így is van. De ugyanakkor ne feledjük el, hogy az 1990 óta működő Kereszténydemokrata Mozgalom meghatározó politikusa, a szlovák parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke szintén az ellenzékkel szavazott” – hangsúlyozta Berényi. Szerinte utóbbi személy “kiszavazása” a kormányból is azt mutatja, hogy a pozsonyi koalíció rendkívül ingatag, léte néhány képviselőn múlik – ha ezek félreszavaznak, működésképtelenné válik a kormány.

Naivitás lenne abban bízni, hogy ezt a javaslatot ez a szlovák parlament olyan formában fogadhatja el, hogy az a magyaroknak is megfeleljen – mondta Berényi József. Hozzátette: sajnos, érvényesülni látszik az a tendencia, amire a tavalyi választások óta figyelmeztettek; azaz, hogy most nem húsz magyar képviselő ül a százötven tagú szlovák parlamentben, hanem mindössze kilenc, “és ez majd megmutatja, hogy az érdekérvényesítési képesség így jóval kisebb lesz”.

Közélet

Az új uszodában állíthatják ki az elhíresült vasalódeszkát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szegedi vállalkozó nyerte meg az ikonikus tárgyat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bajba került a vásárhelyi állatvédő egyesület

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az összefogás segíthet.

Tovább olvasom

Közélet

Tápai: Átgondolatlan politikai magánakció eredménye a rakpart lezárása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, egységes belváros-koncepcióra van szükség.

Tovább olvasom

Aktuál