Gazdaság

Az államháztartás hiánya 122,8 milliárd forint volt januárban

Az államháztartás hiánya 122,8 milliárd forint volt januárban

2011. február 22., kedd
Az államháztartás hiánya 122,8 milliárd forint volt januárban

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi hiánya, az előzetes adattal megegyezően januárban 122,8 milliárd forint volt - közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.

Ezen belül a központi költségvetés 110,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,9 milliárd forintos szufficittel zártak. Egy évvel ezelőtt, 2010 januárban az államháztartás pénzforgalmi egyenlege 31,3 milliárd forint többlettel zárt, korábban, legutóbb 2007-ben mutatott jelentős, 200 milliárd forintot meghaladó deficitet a januári államháztartási mérleg. A 2011. évi első havi pénzforgalmi hiány az éves hiánycél 17,9 százaléka, alakulásában több egyszeri tétel játszott szerepet - áll az NGM közleményében. Erre az évre az államháztartás tervezett hiánya a GDP 2,94 százaléka, de elemzők 4-6 százalékos többletet várnak. A most közzétett államháztartási mérleg bevételi oldala szerint a társasági nettó adóbevétel januárban 29 milliárd forintot tett ki, csaknem 16 milliárddal többet az egy évvel ezelőttinél. Általános forgalmi adóból 260,2 milliárd forint bevétele képződött a költségvetésnek, amely az elmúlt év azonos hónapjánál 13,2 milliárd forinttal több. A személyi jövedelemadó (szja) bevételek (166 milliárd forint) ugyanakkor mintegy 36 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi év azonos hónapjának értékétől. Az NGM elemzése szerint az szja-befizetések jelentős csökkenését alapvetően két tényező magyarázza: az adóterhelés 2010-ben és 2011-ben megvalósított csökkentése, illetőleg a 2011. évtől hatályos kiemelkedő adócsökkentés az adóköteles jövedelmek (jutalom, prémium, osztalék) érdemi volumenének 2010-ről 2011-re átcsoportosítását eredményezte. (Ez vélhetően a februári szja bevételeket gyarapítja.) A februári várható szja-bevételekre vonatkozó írásban feltett kérdésre

Banai Péter Benő

, az NGM helyettes államtitkára azt felelte, hogy a februári szja- és tb-járulék-bevételeknek jelentős része már befolyt a kincstár számlájára de a határidő után fizetők és a hó végi egyéni vállalkozói szja befizetések miatt végleges adattal csak március első napjaiban tud szolgálni a szaktárca. Bányajáradék címén a bevétel 3 milliárd forint volt, 6,3 milliárddal kevesebb a 2010. januárinál. A pénzügyi szervezetek tavaly bevezetett különadójából januárban 4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, ami döntően a 2010. évi adókötelezettséghez kapcsolódik. A januári jövedéki adóbevétel összege közel 68 milliárd forint volt, ami közel 9 milliárddal kisebb a bázisban bevettnél. A központi költségvetés összes bevétele januárban 79 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel ezelőttinél. A központi költségvetés januári kiadási oldala 72 milliárd forinttal nagyobb összeget mutat az egy évvel ezelőttinél. Ezen belül a legnagyobb elfutás a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatnál látható: az összeg 210,2 milliárd forint volt, amely az előző évi januári kiadásnak több mint kétszerese. Ezen belül az uniós programok kiadásai 2,8-szeresükre, a hazai forrásokból fedezett kiadások pedig közel 1,7-szeresükre növekedtek az előző év azonos hónapjához képest. Az idén januárban az uniós előirányzatokból összesen 113,5 milliárd forintot használtak fel, amelyből strukturális támogatásokra 98,3 milliárd forintot fordítottak. Ez utóbbi döntő részét az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjai terhére kifizetett összegek (98,2 milliárd forint) tették ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy teljesíthető-e a 2010. évre vállalt, GDP-arányosan 3,8 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiány, az NGM helyettes államtitkárának válasza az volt: értékelhető előzetes adat a Brüsszel számára a KSH által március 31-én kiküldendő tavaszi notifikációban áll majd rendelkezésre. Banai Péter Benő közölte azt is, hogy 2011-re 110 milliárd forintos deficittel számol a kormány az önkormányzati alrendszernél, és ezen nem kíván módosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.