Gazdaság

A lakosság megtakarításai nem elégségesek az öregkori ellátáshoz

A lakosság megtakarításai nem elégségesek az öregkori ellátáshoz

2011. február 2., szerda
A lakosság megtakarításai nem elégségesek az öregkori ellátáshoz

Az Aviva Csoport nyugdíjhiányt számszerűsítő európai felmérése szerint a magyaroknak havonta átlag 45 ezer forintot kellene megtakarítaniuk ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben elfogadható színvonalon tudjanak élni, ehhez képest havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele - közölte a biztosító az MTI-vel.

A magyar lakosság több mint fele kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt, és mindössze ötödük érzi úgy, hogy többet tud félretenni, mint a válság kitörése előtt. A magyarok 15 százaléka ugyanakkor semmilyen megtakarítással nem számol, és havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele - mutat rá a kutatás. "A megtakarítási hajlandóság erősödéséhez a fogyasztói szemlélettel szemben, a jövő anyagi biztonságáról való gondoskodásra, a megtakarítási képesség növeléséhez pedig állami ösztönzőkre lenne szükség" - hivatkozik a közlemény

Bartók Jánosra

, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatójára. A válaszadók fele úgy érzi, nem engedhet meg magának a jelenleginél nagyobb mértékű megtakarítást, 44 százalékuk lehetőségeit valamilyen fennálló hitel törlesztése korlátozza. Ezzel párhuzamosan viszont, ahol mégis nőni tud a megtakarítási képesség, ott valamilyen személyes, pozitív változás idézi ezt elő. Az Aviva által végzett kutatásból kiderül, hogy a fiatalabbak általában rövidebb időtartamú befektetésekben gondolkoznak, mint az idősebbek. Összességében a megkérdezettek fele folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait, és csak kevesebb, mint ötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. A rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő előtakarékoskodás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.