A lakosság megtakarításai nem elégségesek az öregkori ellátáshoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Aviva Csoport nyugdíjhiányt számszerűsítő európai felmérése szerint a magyaroknak havonta átlag 45 ezer forintot kellene megtakarítaniuk ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben elfogadható színvonalon tudjanak élni, ehhez képest havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele – közölte a biztosító az MTI-vel.

A magyar lakosság több mint fele kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt, és mindössze ötödük érzi úgy, hogy többet tud félretenni, mint a válság kitörése előtt. A magyarok 15 százaléka ugyanakkor semmilyen megtakarítással nem számol, és havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele – mutat rá a kutatás.
“A megtakarítási hajlandóság erősödéséhez a fogyasztói szemlélettel szemben, a jövő anyagi biztonságáról való gondoskodásra, a megtakarítási képesség növeléséhez pedig állami ösztönzőkre lenne szükség” – hivatkozik a közlemény Bartók Jánosra, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatójára.
A válaszadók fele úgy érzi, nem engedhet meg magának a jelenleginél nagyobb mértékű megtakarítást, 44 százalékuk lehetőségeit valamilyen fennálló hitel törlesztése korlátozza. Ezzel párhuzamosan viszont, ahol mégis nőni tud a megtakarítási képesség, ott valamilyen személyes, pozitív változás idézi ezt elő.
Az Aviva által végzett kutatásból kiderül, hogy a fiatalabbak általában rövidebb időtartamú befektetésekben gondolkoznak, mint az idősebbek. Összességében a megkérdezettek fele folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait, és csak kevesebb, mint ötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. A rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő előtakarékoskodás.

Előző sztori

Hétvégétől enyhül az időjárás

Következő sztori

Csökkent az üzemanyagok ára