Egészség

A főváros és tizenkét megye csaknem ötven kórházában van látogatási tilalom

A főváros és tizenkét megye csaknem ötven kórházában van látogatási tilalom

2011. február 3., csütörtök
A főváros és tizenkét megye csaknem ötven kórházában van látogatási tilalom

Az influenzás megbetegedések miatt mostanáig Budapest és tizenkét megye csaknem ötven kórházában rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön a honlapján.

A fővároson és Pest megyén kívül látogatási tilalom van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megye több egészségügyi intézményében. Egyes kórházakban csak bizonyos osztályok nem látogathatók, de több helyen az egész intézményben tilos a látogatás. A legtöbb esetben a szülészeti-nőgyógyászati, illetve a gyermekosztályokon léptették életbe a korlátozást. Az ÁNTSZ a honlapján közölt lista közlése mellett felhívta a figyelmet arra, hogy a felsorolás kizárólag a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek tudomására jutott kórházi látogatási tilalmakat tartalmazza. Ezért azt kérik, hogy aktuális információért közvetlenül az egészségügyi intézményhez forduljanak. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közölte a honlapján, hogy kilencre emelkedett az influenzás megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma, és már az ország valamennyi területét érintő influenzajárvány bontakozott ki. A legtöbb beteget Győr-Moson-Sopron, Pest és Baranya megyében regisztrálták. Az ÁNTSZ azt közölte: a legintenzívebben Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében terjedt az influenza, ezeken a területeken az előző héthez képest a háromszorosára nőtt a megbetegedések száma. A kilenc halálos áldozat között egy kétéves gyermek is van. A negyedik héten jelentősen nőtt az influenzás gyerekek száma, másfélszer-kétszer annyian fordultak orvoshoz az általános iskolás korúak közül, mint az előző héten. Influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt csaknem harminc százalékkal többen kerültek kórházba, mint az előző héten. A kórházba kerülők több mint negyede gyermek volt. Öt gyermek intenzív ellátásban is részesült. A százezer lakosra jutó kórházi felvételek száma a csecsemők között volt a legmagasabb; ez elérte az országos átlag hatszorosát. Az ÁNTSZ korábban arra is kitért: továbbra is azt javasolják, hogy a 3 évesnél fiatalabb - 6-36 hónapos - gyermekek számára is kérjék a szülők az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól. Hangsúlyozták, hogy különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára, de a gyerekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.