A belvíz maradt még az úr

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) arról tájékoztatta portálunkat, hogy továbbra sem javul a belvízhelyzet, az elöntött területek nagysága még mindig közel 80 ezer hektár.

Bár a vízgyűjtőt borító hó mennyisége alig változott. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban számottevő csapadék sehol sem lesz, de a hideg idő és a lefagyások miatt a belvízhelyzetben számottevő javulás nem állt be, az ATIKÖVIZIG működési területén a vízzel/jéggel borított terület nagysága jelenleg 79 550 ha, melyből a vetésterületek nagysága 27 100 ha, a szántóterületeké pedig 23 500 ha. A belvízmentesítésben a jelenleg 26 db üzemelő szivattyútelep II. és I. fokú belvízvédelmi készültség mellett, éjjel-nappali üzemben 3,1 millió m3 belvizet emel át. A belvízvédekezésben 223 fő vesz részt. A tíz helyszínre telepített mobil szivattyúállásokon további 309 ezer m3 belvizet szivattyúzunk át, főként belterületek és lakóingatlanok mentesítésének érdekében.
II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végzi belvízvédekezési tevékenységét a Szeged és Környéke, a Tisza-Marosszögi, a Szentes és Környéke, a Kiskunmajsa és Környéke, a Csongrád és Környéke, a Tisza-Kunsági és a Dél-Békés megyei Vízgazdálkodási Társulat.

Önkormányzatok védekezése

A települések a belterületen bekövetkező belvízi helyzet javulásával mérsékelték, illetve több esetben megszüntették a helyi vízkárelhárítási fokozatokat.
I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 19 településen: Baks, Bordány, Csólyospálos, Csongrád, Derekegyház, Deszk, Domaszék, Fábiánsebestyén, Felgyő, Földeák, Kiskunfélegyháza, Kisszállás, Kiszombor, Mórahalom, Pusztaszer, Röszke, Szegvár, Üllés és Zsombó településeken.
II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 23 településen: Balástya, Bugac, Csanádalberti, Csanytelek, Csengele, Dóc, Gátér, Hódmezővásárhely, Jászszentlászló, Kecskemét, Makó, Mártély, Mezőhegyes, Nagyszénás, Ópusztaszer, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pitvaros, Szatymaz, Szeged, Székkutas, Szentes és Tömörkény településeken.

Előző sztori

Már kilenc halálos áldozata van az influenzajárványnak

Következő sztori

Szijjártó: nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet