Bulvár

Szocioli, a szocialista Monopoly

Szocioli, a szocialista Monopoly

2011. január 30., vasárnap
Szocioli, a szocialista Monopoly

A Monopoly mintájára szocialista kapitolival, avagy "Szociolival" rukkoltak ki egy lengyel kutatóintézet munkatársai.

Míg a Monopoly társasjátékban a cél ingatlanok és minden egyéb vagyontárgy megszerzése révén csődbe juttatni az ellenfeleket, addig a Szocioliban még inkább a létért folyik a harc: kenyeret meg más alapvető élelmiszert, egyéb árufélét kell venni és mindehhez sorban állni. A játék tehát nem azonos a Gazdálkodj okosan! nevű társassal, amely jól ismert volt Magyarországon is a szocializmus évtizedeiben, s amelyben játékpénzen lakást, porszívót, bútort és egyebet kellett venni, nem pedig vécépapírért sorban állni - mint a lengyel "szocialista-realista" társasjátékban. A Szocioli szellemi atyja

Karol Madaj

. A játékosok kártyákat húznak, amelyek révén a sor elejére kerülhetnek - ha például van ismerősük a Lengyel Egyesült Munkáspártban -, vagy hátra veti őket a sor(s), mert már bezárt a bolt - tartósan. "A játék nemcsak megérteti a játékosokkal, hogy milyen volt az ellátás, a bevásárlás Lengyelországban a kommunista hiánygazdaságban, hanem oktatási értéke mellett szórakoztat is... esetleg" - mondta Madajt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.