Szocioli, a szocialista Monopoly

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Monopoly mintájára szocialista kapitolival, avagy “Szociolival” rukkoltak ki egy lengyel kutatóintézet munkatársai.

Míg a Monopoly társasjátékban a cél ingatlanok és minden egyéb vagyontárgy megszerzése révén csődbe juttatni az ellenfeleket, addig a Szocioliban még inkább a létért folyik a harc: kenyeret meg más alapvető élelmiszert, egyéb árufélét kell venni és mindehhez sorban állni. A játék tehát nem azonos a Gazdálkodj okosan! nevű társassal, amely jól ismert volt Magyarországon is a szocializmus évtizedeiben, s amelyben játékpénzen lakást, porszívót, bútort és egyebet kellett venni, nem pedig vécépapírért sorban állni – mint a lengyel “szocialista-realista” társasjátékban.
A Szocioli szellemi atyja Karol Madaj. A játékosok kártyákat húznak, amelyek révén a sor elejére kerülhetnek – ha például van ismerősük a Lengyel Egyesült Munkáspártban -, vagy hátra veti őket a sor(s), mert már bezárt a bolt – tartósan.
“A játék nemcsak megérteti a játékosokkal, hogy milyen volt az ellátás, a bevásárlás Lengyelországban a kommunista hiánygazdaságban, hanem oktatási értéke mellett szórakoztat is… esetleg” – mondta Madajt.

Előző sztori

Asztalitenisz: az első kiemelt ellen az Inter-kupában

Következő sztori

Kifestők Eurázsia ősi nagy művészeteiről