Közélet

Szijjártó: nem lesz megszorítás

Szijjártó: nem lesz megszorítás

2011. január 22., szombat
Szijjártó: nem lesz megszorítás

Fel sem merült a kormány átalakítása, nincs oka személycserékre a miniszterelnöknek – nyilatkozta kérdésre válaszolva Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában pénteken.

A szóvivő szerint az Európai Bizottság médiatörvényről szóló levelének elemzése után a kormány készen áll a konzultációra arról, hogy mit kell tenni a továbbiakban. ”Már korábban világossá tettük, hogy ha az európai értékekkel, európai irányelvekkel ellentétes részleteket talál az Európai Bizottság (EB) a magyar médiatörvényben, akkor készen állunk a konzultációra arról, mit kell tennie a magyar kormánynak” - erősítette meg

Szijjártó Péter

a Duna Televízió reggeli adásában. Ezzel egyidejűleg azt is hozzátette: ismerik a saját maguk által elfogadott jogszabályt – meggyőződésük, hogy a médiatörvény demokratikus és európai, éppen ezért kiállja majd az európai értékek próbáját.

A Fidesz hiszi, hogy a kétharmad miatt támadják

Az Európai Parlament szerdai ülésén az is világossá vált, hogy a médiatörvényt, és rajta keresztül a magyar kormányzó erőket párt- és ideológiai alapon támadják Nyugat-Európában; magán az EP-ülésen is kialakultak belpolitikai jellegű villongások a különféle európai pártcsaládokhoz tartozó német, illetve spanyol képviselők között – érvelt Szijjártó Péter. A szóvivő megerősítette: valóban azt gondolják, hogy a magyar kormányzó erőket a kétharmados parlamenti többség miatt támadják az európai baloldal és szélsőbaloldali erők. “Számukra az elfogadhatatlan, hogy Európában példátlan módon egy jobbközép politikai család egy uniós országban olyan nagy mértékű felhatalmazást kapott a választóktól, hogy ez kétharmados parlamenti többséget jelent” - érvelt Szijjártó. Felidézte

Werner Langennek

, az Európai Néppárt német csoportja vezetőjének EP-beli felszólalást, úgy idézve a német képviselőt, hogy “ezt a kampányt, amelyet Magyarország ellen folytatnak a médiatörvény ürügyén, a 2010-es magyar parlamenti választások vesztesei indították el”. Szijjártó szerint a magyar szocialisták erre az állításra mindmáig nem reagáltak, - “ezt tekinthetjük egy beismerő vallomásnak” - hangzott a beszélgetésben.

Februári reformok: nem lesz megszorítás

Megvalósíthatók elvonás és megszorítások nélkül a kormányzat tavasszal indítani tervezett reformjai, és az ehhez kapcsolódóan tervezett kiadáscsökkentés? Hogyan érzik majd meg az emberek például a gyógyszerkassza tervezett csökkentését? - kérdezte a Hattól nyolcig riportere. “Amíg a nemzeti ügyek kormánya vezeti az országot, nem lesz megszorítás, ez egész egyszerűen nem fér bele a mi gazdaságpolitikai filozófiánkba, sőt, éppen ellentétes azzal. Ami zajlik, az az ország átszervezése, újraszervezése” - hangoztatta a szóvivő. Érzékeltette, hogy a megtakarítás forrásai lehetnek például a korrupciómentes viszonyok megteremtése, a pazarlás megszüntetése, a “haverok kifizetésének befejezése”. A munkaerőpiacot a várható változások úgy érintik, hogy a kormányzat a mostaninál rugalmasabb piacot szeretne. A mai ötvenöt százalékos foglalkoztatási rátájával Magyarország ugyanis nem versenyképes – az EU-átlaga hatvanöt százalék, az USA-ban hetvenöt, Kínában 85 százalék a foglalkoztatottak aránya – emlékeztetett a politikus. Ahol piaci alapon az ösztönzőbbé tett adókörnyezet ellenére sem működik a munkahelyteremtés, ott közmunka révén kell ezt meglépni.

Nincs napirenden a kormány átalakítása

Tervez-e, és ha igen, mikorra, átalakításokat kormányában

Orbán Viktor

miniszterelnök? - kérdezte a Duna Televízió, utalva többek között a

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár pozícióját megkérdőjelező cikkekre, sajtóértesülésekre. “Semmi oka nincs az átalakításra a miniszterelnöknek. Nincs erre ok, tehát fel sem merült” - hangzott Szijjártó Péter rövid válasza. (Forrás:

Duna Televízió

Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.