Szijjártó: nem lesz megszorítás

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fel sem merült a kormány átalakítása, nincs oka személycserékre a miniszterelnöknek – nyilatkozta kérdésre válaszolva Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában pénteken.

A szóvivő szerint az Európai Bizottság médiatörvényről szóló levelének elemzése után a kormány készen áll a konzultációra arról, hogy mit kell tenni a továbbiakban.
”Már korábban világossá tettük, hogy ha az európai értékekkel, európai irányelvekkel ellentétes részleteket talál az Európai Bizottság (EB) a magyar médiatörvényben, akkor készen állunk a konzultációra arról, mit kell tennie a magyar kormánynak” – erősítette meg Szijjártó Péter a Duna Televízió reggeli adásában.
Ezzel egyidejűleg azt is hozzátette: ismerik a saját maguk által elfogadott jogszabályt – meggyőződésük, hogy a médiatörvény demokratikus és európai, éppen ezért kiállja majd az európai értékek próbáját.

A Fidesz hiszi, hogy a kétharmad miatt támadják

Az Európai Parlament szerdai ülésén az is világossá vált, hogy a médiatörvényt, és rajta keresztül a magyar kormányzó erőket párt- és ideológiai alapon támadják Nyugat-Európában; magán az EP-ülésen is kialakultak belpolitikai jellegű villongások a különféle európai pártcsaládokhoz tartozó német, illetve spanyol képviselők között – érvelt Szijjártó Péter.
A szóvivő megerősítette: valóban azt gondolják, hogy a magyar kormányzó erőket a kétharmados parlamenti többség miatt támadják az európai baloldal és szélsőbaloldali erők. “Számukra az elfogadhatatlan, hogy Európában példátlan módon egy jobbközép politikai család egy uniós országban olyan nagy mértékű felhatalmazást kapott a választóktól, hogy ez kétharmados parlamenti többséget jelent” – érvelt Szijjártó. Felidézte Werner Langennek, az Európai Néppárt német csoportja vezetőjének EP-beli felszólalást, úgy idézve a német képviselőt, hogy “ezt a kampányt, amelyet Magyarország ellen folytatnak a médiatörvény ürügyén, a 2010-es magyar parlamenti választások vesztesei indították el”.
Szijjártó szerint a magyar szocialisták erre az állításra mindmáig nem reagáltak, – “ezt tekinthetjük egy beismerő vallomásnak” – hangzott a beszélgetésben.

Februári reformok: nem lesz megszorítás

Megvalósíthatók elvonás és megszorítások nélkül a kormányzat tavasszal indítani tervezett reformjai, és az ehhez kapcsolódóan tervezett kiadáscsökkentés? Hogyan érzik majd meg az emberek például a gyógyszerkassza tervezett csökkentését? – kérdezte a Hattól nyolcig riportere.
“Amíg a nemzeti ügyek kormánya vezeti az országot, nem lesz megszorítás, ez egész egyszerűen nem fér bele a mi gazdaságpolitikai filozófiánkba, sőt, éppen ellentétes azzal. Ami zajlik, az az ország átszervezése, újraszervezése” – hangoztatta a szóvivő. Érzékeltette, hogy a megtakarítás forrásai lehetnek például a korrupciómentes viszonyok megteremtése, a pazarlás megszüntetése, a “haverok kifizetésének befejezése”.
A munkaerőpiacot a várható változások úgy érintik, hogy a kormányzat a mostaninál rugalmasabb piacot szeretne. A mai ötvenöt százalékos foglalkoztatási rátájával Magyarország ugyanis nem versenyképes – az EU-átlaga hatvanöt százalék, az USA-ban hetvenöt, Kínában 85 százalék a foglalkoztatottak aránya – emlékeztetett a politikus. Ahol piaci alapon az ösztönzőbbé tett adókörnyezet ellenére sem működik a munkahelyteremtés, ott közmunka révén kell ezt meglépni.

Nincs napirenden a kormány átalakítása

Tervez-e, és ha igen, mikorra, átalakításokat kormányában Orbán Viktor miniszterelnök? – kérdezte a Duna Televízió, utalva többek között a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pozícióját megkérdőjelező cikkekre, sajtóértesülésekre.
“Semmi oka nincs az átalakításra a miniszterelnöknek. Nincs erre ok, tehát fel sem merült” – hangzott Szijjártó Péter rövid válasza.

(Forrás: Duna Televízió
Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Default thumbnail
Előző sztori

Jövő héten még nem várható jelentős csapadék

Default thumbnail
Következő sztori

Drágulni fognak a repülőjegyek

Legutóbbi hasonló cikkek