Egyetem

Sokat ártott a diákoknak a túlhangsúlyozott liberalizmus

Sokat ártott a diákoknak a túlhangsúlyozott liberalizmus

2011. január 31., hétfő
Sokat ártott a diákoknak a túlhangsúlyozott liberalizmus

Kárpáti Kázmér gyöngyösi ferences házfőnök és rendtársa, Szász Zsombor kezdeményezésére január végén a ferences rendházban találkoztak a város hívő pedagógusai. A közös szentmise után több mint hatvanan gyűltek össze a kolostorban, ahol sorsolással csoportokra osztották a megjelenteket - tájékoztat a Ferences Sajtóközpont.

A csoportok egy-egy kérdőívet kaptak, amelyeken többek között a következő kérdésekre kellett választ keresniük: Mik a hiteles keresztény pedagógus ismérvei? Vannak-e az iskolában torz elképzelések a hitről és Istenről? Mi segít megújulni a mindennapokban? Mi segítené a gyerekek, illetve a felnőttek lelki fejlődését? Felvállalható-e a hit megvallása az óvodában és az iskolában? A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy az óvónők, a tanítók és a tanárok hasonló nevelési nehézségekkel szembesülnek, melyek megoldásához a hitben látnak nagy erőt és lehetőséget. A szervezők azt tapasztalták, hogy a megjelentek hitvalló életre törekednek, és az iskolai nevelésben fontosnak tartják a keresztény tanítást. Meggyőződésük, hogy a diákok értékrendjének kialakításához nélkülözhetetlen a tanúságtévő, hiteles keresztény élet. A hívő pedagógusok szolgálatnak tekintik hivatásukat. Arra törekszenek, hogy a kereszténység ne csak a pedagógusok által közvetített erkölcsi normákban – szigorú nevelés, jóság, példamutatás, türelem, empátia stb. –, hanem az egyes tantárgyak anyagrészeiben is megjelenjenek. Fontosnak tartják azt is, hogy a tanulmányi kirándulások programjában szakrális helyek szerepeljenek. A túlhangsúlyozott szabadság és az azt minden más emberi érték felé emelő liberalizmus többet ártott, mint használt az elmúlt évtizedekben a diákoknak – állapították meg a gyöngyösi pedagógusfórumon. – Ennek is köszönhető, hogy a vallásról, Istenről torz elképzelésük van fiataloknak. Meg kell óvni őket a személyiségük egészséges fejlődésére veszélyes eszméket terjesztő nézetektől és mozgalmaktól. A pedagógustalálkozó tanulságait hasznosítva a gyöngyösi ferences plébánia előadás-sorozatot indít fiatalok számára. Hívő szakemberek szólnak a diákok nyelvén a mai embert érintő témákról (például csillagászat, rockzene, a Biblia hitelessége, szexualitás keresztény szemmel, családi élet, papi, szerzetesi hivatás).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.