Közélet

Románia nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával

Románia nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával

2011. január 29., szombat
Románia nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával

Románia nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával – mondta csütörtökön Traian Băsescu az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén – adja hírül az erdely.ma hírportál.

Az államfő szerint nem csak a kisebbségeknek van szükségük autonómiára. "Amint azt bizonyára tudják, és amint azt minden román politikus mondja, mi nem támogatjuk az etnikai alapú autonómia elméletét. Ellenben, ha követik a romániai történéseket, láthatják, a helyi autonómia szintjének növekedésével járó folyamatot indítottunk el" – nyilatkozta

Traian Băsescu

. Az államfő hangsúlyozta: jelenleg a helyi közösségek rendelkeznek helyi rendőrséggel, a kórházakat átutalták a helyi tanácsok alárendeltségébe, a színházakat és a kulturális intézményeket a helyi hatóságok igazgatják. "Az új oktatási törvény arra kötelez, hogy az iskolák a helyi tanácsokhoz kerüljenek." A helyi önkormányzatok dönthetnek a helyi adókról, és a központi szinten begyűjtött adók jelentős hányada is hozzájuk kerül. "Azt hiszem, ezt az autonómia-típust látjuk mi érvényesnek Románia esetében azon egyszerű oknál fogva, hogy nem csak a nemzetiségeknek van szükségük autonómiára" – fejtette ki Traian Băsescu. (Forrás:

erdely.ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.