Bulvár

Oroszország felújítja az űrturizmust

Oroszország felújítja az űrturizmust

2011. január 15., szombat
Oroszország felújítja az űrturizmust

Az orosz Szojuz űrhajók 2013-tól újra évente három űrturistát szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra. A Ria Novosztyi orosz sajtóügynökség szerint erről megállapodást kötött az űrturizmussal foglalkozó amerikai Space Adventures cég és az orosz űrhajókat gyártó Energija vállalat.

Az űrturizmust 2009-ben szüntették meg, amikor megnőtt az űrállomáson egyszerre tartózkodó űrhajósok száma és ennek megfelelően kevesebb lett a szabad hely a Szojuzokban. A Space Adventures közlése szerint azért nyílt újra mód az űrturisták szállítására, mert az eddigi évi négy helyett évi 5 készül majd a egyszerhasználatos háromférőhelyes űrjárműből. A cég, amely honlapján közölte a hírt, egyben köszönetet mondott orosz partnereinek az űrhajók számának növeléséért. Az orosz fél üdvözölte a megállapodást.

Alekszej Krasznov

, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség ember irányította űrhajózási programjának vezetője kijelentette, hogy az évente gyártott űrhajók számának növelése nem csupán az űrturizmusra mutatkozó nagy igény kielégítését teszi lehetővé, hanem nagyobb rugalmasságot biztosít az űrhajósok Nemzetközi Űrállomásra szállításában is. A Nyugat-Virginia államban, Vienna városban székelő Space Adventures eddig hét civilt "utaztatott" a Nemzetközi Űrállomásra. Legutóbb a kanadai Cirque du Soleil alapítója,

Guy Laliberté

járt az űrállomáson turistaként, de az elsőkhöz képest ő már kétszeres árat, 40 millió dollárt fizetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.