Ólomtartalmú játék miatt megbírságolják a Lidl Magyarországot

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatt szabnak ki bírságot a Lidl Magyarország Bt.-re, a cég által forgalmazott terméket visszagyűjtik – közölte vasárnap Budapest Kormányhivatala az MTI-vel.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv állampolgári bejelentés alapján szerzett tudomást az élelmiszerüzletben látott termék forgalmazásáról. A későbbi hatósági ellenőrzés során kiderült, hogy a 12 ólomöntvény figurát és olvasztókanalat tartalmazó készlet 87 százalék ólmot és 13 százalék antimont tartalmaz. A Németországból behozott termékből 1314-et értékesítettek, további 1368 viszont még a polcokon van.
A nem értékesített termékek forgalmazását megtiltó és a kiszállított termékek visszagyűjtését elrendelő határozat kiadása folyamatban van.
A Lidl ellen a kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és a lakosság egészségének veszélyeztetése miatt kémiai terhelési bírságot szabnak ki – olvasható a közleményben.
A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése az egészségre káros hatással lehet, valamennyi életkorban.
Élelmiszerektől, italoktól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandók.
Azt kérték, hogy semmilyen célra ne használják fel a terméket azok, akik vásároltak belőle, kommunális hulladékgyűjtőbe pedig nem kerülhet. Kitértek arra is, hogy az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók lakossági forgalomba ólomvegyületek.
Az ólom magzatkárosító, és fejlődési rendellenességeket okozó hatása igazolt.

Előző sztori

Megemlékezés a délvidéki magyar népirtás 66. évfordulójáról

Következő sztori

Folyamatos a belvíz elleni küzdelem + FOTÓK + VIDEÓ