Nem mindenkinek sávos a gázáremelés

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csak 20 köbméter/óra alatti földgáz felhasználói kategóriában vezették be 2011. január elsején a sávos áremelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A nem lakossági fogyasztók és a 20 köbméter/óra feletti kategóriába tartozó felhasználók számára nincs sávos áremelés. A lakossági fogyasztók sávos áremelési rendszerében árszabályozási szempontból két sávot határoztak meg: a korábban bejelentett szerint 1.200 köbméter fogyasztásig (+ a nagycsaládosok kedvezménye) nincs árváltozás, 1.200 köbméter fölött felhasznált mennyiség esetében a földgázár-változás mértéke átlagosan 11 százalék, amely az alapdíj és a gázdíj együttes változását mutatja.

A közleményben a minisztérium megjegyzi: az alapdíj kormányzati döntés eredményeként nem volt emelhető, ezért a gázdíj emelkedik 11 százalék feletti mértékben.

A közlemény magyarázata szerint “mivel az alapdíj és a nem társasházi fogyasztók esetében az évi 1.200 köbméter fogyasztás alatti mennyiség esetében a gázdíj nem változott, ezért az 1200 köbméter feletti fogyasztás után fizetendő gázdíjnak a növekedése adja ki a 11 százalékos lakossági felső kategóriás (II. kategória) árváltozást.

A sávokban az átlagos gázdíj változás mértékét úgy számolták ki, hogy az 1.200 köbméternél nagyobb fogyasztási sávokban 1.200 köbméterig az alacsonyabb – tavaly nyári moratórium során rögzített – gázdíj (I. árkategória), az efölött fogyasztott mennyiségre pedig a II. árkategória szerinti (megemelt) gázdíjakat vették figyelembe.

Minél nagyobb az egyes fogyasztóknál az 1.200 köbméter feletti fogyasztás mértéke, annál nagyobb az éves földgáz fogyasztásra vetítve a fogyasztói átlagár emelkedése, mert annál nagyobb fogyasztást számolnak el a II. árkategória díjai szerint. A közlemény hozzáteszi, éves szinten az átlagos áremelés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi közleményében, kommunikációjában és a sajtótájékoztatón bemutatott mértékű.

Előző sztori

Elérte az újabb árhullám a Tisza középső szakaszát

Következő sztori

NB I-es sztárok a Borsodi Teremlabdarúgó-bajnokságon Szegeden