Kultúra

Két életút találkozása Cecelia Ahern új regényében

Két életút találkozása Cecelia Ahern új regényében

2011. január 8., szombat
Két életút találkozása Cecelia Ahern új regényében

Cecelia Ahern: Bennem élsz (Thanks for the Memories) Atheneum 2000 Könyvkiadó, 2008.

A harmincas évei elején járó ír nő egy baleset következtében elveszti szíve alatt hordott kisbabáját. Sikerül-e a tragédia után megmenteni a már amúgy is romokban heverő házasságát? Egy amerikai elvált művészettörténész, aki kényszeresen próbál kapcsolatokat kialakítani. Egy véradás és egy vérátömlesztés, London és Dublin, Régiségek útja és Viking turista busz. Két életút találkozása, egy újabb nagysikerű Cecelia Ahern regény.

Cecelia Ahern

, a volt ír miniszterelnök lánya, 28 évesen már ünnepelt író. 2004-ben írta meg legsikeresebb könyvét a P.S: I love you-t amit több mint negyven országban adták ki és film is készült belőle. A kommunikáció szakon végzett írónő híresebb könyvei: Ahol a szivárvány véget ér, Talált tárgyak országa, Ajándék, Bárcsak láthatnál. A Bennem élsz című regénye mesés hangulatú, fordulatos, és kiváló humorérzékkel rendelkező mű. Justin az amerikai származású művészettörténész Londonba költözik, hogy a lányával lehessen és vendégelőadóként dolgozik a Dublini egyetemen. Még nem heverte ki a válás okozta sokkot, s csak egy randi miatt vesz részt véradáson. Joyce rossz házasságban élő ír nő, aki elveszti gyermekét. Egy vérátömlesztés menti meg és változtatja meg életét. Az életmentő műtét után elkezd olyan dolgokra emlékezni, amik soha nem történtek meg vele. Kiderül, hogy tökéletesen beszél több nyelven, többek között latinul, kifinomult és jó érzéke lesz a művészettörténethez. Justin, mivel soha nem adott vért, szeretné megtudni, hogy kihez, pontosabban kibe került a vére. Joyce eközben megszállottan kutatja kinek az emlékeit tudhatja magáénak. Ami egy romantikus regényből nem hiányozhat, a két tragédia összefonódása, a két ember találkozása. A cselekmény nagyon lassan indul hőseink tragédiájának ismertetésével, mire felgyorsulnak az események már vége is van a könyvnek. A mű eleji magányos depresszióból kiutat ad a szereplők családjainak és barátainak bemutatása. Mint a legtöbb Ahern regényben, itt is a mellékszereplők jellemei, mindennapi problémáik viszik előre a cselekményt: Joyce hetvenéves, ízig vérig ír édesapja, Justin túlsúlyos öccse és annak felesége. Hősei általában megragadnak egy-egy élethelyzetben és mozdulatlanul várják a változást. Ezt a könyvet érdemes eredeti nyelven olvasni, kifinomultan ábrázolja a brit–ír–amerikai kulturális és nyelvi különbségeket, vagy ha másért nem is, de London és Dublin művészettörténeti és építészeti jellegzetességeiért. Főleg, hogy itt nem a szokásos útikönyv stílusban, hanem egy csetlő-botló művészettörténész és egy ingatlan közvetítő nő szemszögéből ábrázolja a városokat. Az írónő, majdnem minden könyvében behozza az életünket meghatározó közélet jelenségeit. Itt hőseink a BBC által készített Régiségek útja című Angliában közkedvelt sorozat forgatásába csöppenek bele. Így betekintést nyerhetünk, hogyan is látják saját kultúrájukat a szigetország lakói. Izgalmas olvasmány, unalmas hétköznapokra, vagy egy hétvégi utazásra, mindazoknak, akik szeretik a romantikus regényeket. Támaszt nyújthat problémáink megoldására és túlélésére.

Petró Annamária

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.