Keselyűk és sasok a vadaspark karanténházában + HANG + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) védelme alatt álló madarakat – keselyűket és sasokat – próbáltak átcsempészni az országon, melyet hétfőn a határrendészek Kiszombornál akadályoztak meg. A madarak a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába kerültek, ahol folyamatos állatorvosi megfigyelés alatt állnak.

Egy cseh rendszámú autót ellenőriztek a határrendészek Kiszombornál hétfőn, a hajnali órákban. A kocsiban 36 afrikai madárra, köztük különböző fajokhoz tartozó keselyűkre és majdnem egy tucatnyi sasra bukkantak. Kiderült, hogy a madarak Tanzániából származnak, és a közelmúltban léptették be őket Hollandián keresztül az Európai Unióba. Ezt követően a Szófiai Állatkertbe kerültek, onnan akarták visszajuttatni a szállítmányt Szerbián, Románián és Magyarországon keresztül egy hollandiai kereskedőnek. A rendőrség az esetről értesítette az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesét.

A vitézsas Afrika nagy részén honos, a Szaharától délre, ahol nyílt térségek lakója. A fekete kontinens legnagyobb termetű sasfaja, testhossza 80-83 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-260 centiméter, testtömege elérheti az öt kilót is. Fején kis bóbitát visel, erős, horgas tépőcsőrével kisemlősökre, nyulakra majmokra, kisebb antilopokra vadászik. A levegőben őrjáratozik, vagy egy fa tetejéről lesi a prédáját, ha észrevesz valamilyen zsákmányt, ferde szögben, nagy sebességgel támadja meg.

A CITES (Washingtoni Egyezmény) igazgatási hatóságának munkatársai megállapították, hogy négy faj esetében az Európai Unió teljes területén behozatali tilalom van érvényben, vagyis ezeket nem hozhatták volna be Tanzániából. Ez azt is jelenti, hogy a gépkocsi utasai által bemutatott engedélyeket az európai joggal ellentétesen állították ki, így a felügyelőség intézkedett az 5 keselyű és a 12 sas visszatartásáról. A madarak az eljárás idejére a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába kerültek, ahol folyamatos állatorvosi megfigyelés alatt állnak.
A keselyűket és a sasokat szigorúan védi a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény. A visszatartott fajok mindegyike ritka és veszélyeztetett. Olyan csúcsragadozókról van szó, amelyek saját élőhelyükön hasonló szerepet töltenek be, mint a hazánkban élő, fokozottan védett parlagi sas vagy rétisas.

Hallgassa meg a Veprik Róberttel, a vadaspark igazgatójával készített hanganyagunkat!

no images were found

Előző sztori

Politikai helyett szakmai vitákat várnak a médiatörvényről

Következő sztori

WASP-33b – a legforróbb bolygó