Egészség

Busszal az influenza ellen?

Busszal az influenza ellen?

2011. január 23., vasárnap
Busszal az influenza ellen?

Akik alkalmanként utaznak tömegközlekedési eszközökön, hatszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen légúti megbetegedést. A rendszeresen buszozók azonban immúnissá válnak a kórokozókra és ritkábban betegedtek meg - derült ki egy kutatásból.

A Nottinghami Egyetem szakemberei 138 beteget vizsgáltak, akik a tavaly téli influenzajárvány alatt keresték fel a háziorvosukat. A résztvevők felének voltak tünetei, a másik fele pedig ellenőrzésre érkezett. A páciensekkel egy kérdőívet töltettek ki arról, hogy a vizsgálatot megelőző öt napban, illetve annál régebben mennyit utaztak buszon és vonaton. Az eredmények kiértékelésekor a kutatók azt tapasztalták, hogy a közelmúltban tömegközlekedési eszközt használók hatszor nagyobb eséllyel betegedtek meg. A kutatócsoport egyik tagja,

Jonathan Van Tam

ezt mondta az eredményről: "legnagyobb veszélynek az alkalmi vonat- és buszhasználók vannak kitéve. Az adatok valószerűnek tűnnek, mivel a szervezet védekező antitesteket termel, ha ismétlődően találkozik a megfázást okozó vírussal. Az influenza ellen azonban nem működik ez a módszer, mivel minden évben új vírustörzs okoz járványt." Van Dam professzor szerint ez az eredmény megerősíti a rendszeres kézmosás szükségességét, és felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműveken mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, ezzel is akadályozva a kórokozók terjedését. (Forrás:

HáziPatika.com

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.