Közélet

Az MSZP szerint ellehetetlenülnek a kiemelt sportágak

Az MSZP szerint ellehetetlenülnek a kiemelt sportágak

2011. január 19., szerda
Az MSZP szerint ellehetetlenülnek a kiemelt sportágak

Az MSZP szerint a kiemelt sportágak ellehetetlenülése várható, mivel az állami tehervállalás véges, és a "második Orbán-csomag" további megszorításokat jelent, amelyek minden bizonnyal a sportra is hatnak.

Varga László

, a párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy

Szalay Ferenc

, a Fidesz képviselője, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke azt mondta: a magyar sportegyesületek és a versenyzők sem számolhatnak az idén reálisan az adókedvezményekből beérkező többletforrásokkal. Az MSZP képviselőjének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint erősen kétséges, hogy az állam pótolni tudja majd a versenyszférából érkező, adókedvezményre építő befektetések, támogatások elmaradását. Hangsúlyozta: a debreceni stadion építésére megítéltek 12,5 milliárd forintot, másoknak viszont ennek a töredéke sem jutott. "...azt mondták a Fidesznél, hogy ne aggódjanak, mert ott van még számukra az adókedvezményekből fakadó támogatások lehetősége" - közölte Varga László hozzátéve, most kiderül, hogy a Fidesz "ismét hazudott". Az MSZP a törvény alapos átgondolását és átalakítását javasolja, mert a jogszabály a párt szerint jelenlegi formájában ellehetetlenítené a legnépszerűbb csapatsportágak zömét. Szalay Ferenc a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában beszélt a többletforrások elmaradásáról. Mint mondta, a koncepciót még nem fogadta el az EU, s félő, hogy több eleme sem fogja kiállni a brüsszeli felülvizsgálatot. Az Országgyűlés tavaly júliusban fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt többek között a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály kiemelten támogat öt sportágat. Adókedvezményt biztosítana a társasági adóból a látvány-csapatsport - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.