Gasztro

A hét receptje: Csintalan palacsinta

A hét receptje: Csintalan palacsinta

2011. január 30., vasárnap
A hét receptje: Csintalan palacsinta
A januári diétázás után, eljött az ideje a jól megérdemelt finomságoknak. Ki gondolta volna, hogy a közkedvelt palacsintát, már a rómaiak is fogyasztották. Egyes források szerint, fontos szerepet játszott a római katonák ellátásában. A magyar palacsintakészítés első feljegyzése egy erdélyi fejedelem főszakácsának jegyzeteiből származik a 16. század végéről. A néphagyomány szerint húshagyó keddig minden olyan ételt el kellett fogyasztani, ami nem bírja ki a negyven napos böjt alatti tárolást, és erre a legalkalmasabb kiegészítő a palacsinta volt. Az angolszász kultúrákban, palacsinta megünneplő napot is tartottak, melyen versenyeket, is rendeztek. A világ legnagyobb palacsintája, 1994-ben készült el, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú és körülbelül 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt. E heti receptjeinkkel, kissé könnyebb variációkat ajánlunk olvasóink számára.

Palacsinta

Hozzávalók (körülbelül 30 darabra): – 50 dkg finomliszt – 2 db tojás – 1 liter tej – 2 dl szénsavas ásványvíz – 1 ek olaj – 1 ek porcukor – 1 csipet só Elkészítése: Az olajat, a tojást a sót a porcukrot, kevés ásványvizet keverjük össze, utána adjuk hozzá a lisztet és a tejet, majd keverjük simára. Figyeljünk, hogy csomó mentes tésztát kapjunk. Fél órát pihentessük a hűtőben. Ha ezután úgy látjuk, hogy túl sűrű a tészta, kevés ásványvízzel hígítsuk fel. Fontos, hogy porcukrot használjunk, mert a cukor leragad sütés közben. Ha sós palacsinta tésztát akarunk készíteni akkor ne rakjunk bele cukrot és egy picivel több sót használjunk.

Amerikai palacsinta:

Hozzávalók: – 3 db tojás – 120 g finomliszt – 1 púpozott kávéskanál sütőpor – 1,5 dl tej – 1 csipet só – ízlés szerint alma, banán, áfonya, juharszirup Elkészítése: A tojásokat válasszuk ketté, a sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet és addig keverjük amíg sűrű sima tésztát nem kapunk. A fehérjéhez adjuk hozzá a sót és verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tésztába. Felforrósított palacsintasütőbe öntsünk egy adag tésztát és addig süssük, amíg arany színt nem kap. Az ízesítőket, ami bármi lehet, alma, banán, ha sósra vágyunk akár bacon szalonna is, szórjuk a még nyers oldalára, és egy lapáttal fordítsuk át. Addig süssük, míg mindkét oldala aranyra nem sül. A végén locsoljuk meg juharsziruppal, akár vajat is kenhetünk a tetejére.

Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók (4 személyre): – 5 tojás – 5 dkg vaj – 5 dkg porcukor – 5 dkg liszt – 3 dl tej – olaj – reszelt citromhéj – vaníliás porcukor Elkészítése: A tojások sárgáját, habosra keverjük, a porcukorral és a vajjal, engedjük fel a tejjel, adjuk hozzá a lisztet, s végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Jól kivajazott palacsintasütőben, kisujjnyi vastagságú réteget öntsünk bele és az egyik oldalát süssük meg úgy hogy felül majdnem híg maradjon. Óvatosan csúsztassuk egy tányérra és szórjuk meg a citromhéjas vaníliás porcukorral. Majd erre jön a következő, és ezt ötször ismételjük meg. A legfelsőre ne tegyünk cukrot. Amikor mind az öt egymás tetején van, forró sütőben néhány percig pirítsuk meg. Akár csak a tortát, szeletekre vágva tálaljuk.

Húsos palacsinta:

– 1 kg marha vagy sertés vagy szárnyas darált hús. – 1 hagyma – fokhagyma – pirospaprika, piros arany, erőspista, – só bors, őrölt kömény – tejföl – sós palacsinta alaptészta Ha nincs darálva, vágjuk kicsi kockákra a húst. A hagymát apró darabokra vágjuk, és forró olajon megdinszteljük, vegyük le a tűzről, adjunk hozzá ízlés szerint, piros paprikát, piros aranyt és erős pistát. Majd adjuk hozzá a húst, keverjük el és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen elfedje. Rakjuk vissza a tűzre, és ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot,fokhagymát és őrölt köményt. Ha nem darált húsból készítjük, akkor főzzük szét a húst. Ha villával könnyedén szét lehet nyomni akkor jó. Szűrjük le, de a levét ne öntsük ki, tegyük félre. A húshoz adjunk tejfölt, és keverjük el, nem darált hús esetén villával préseljük szét a húst. Ez lesz a töltelékünk. Sós alaptésztát készítünk és kisütjük őket. A palacsintát tegyük tányérra, egy kanál tölteléket tegyünk a közepébe és hajtsunk kis csomagot belőle, úgy hogy a szélei fedjék egymást. Tulajdon képen kis batyukat csinálunk belőle. Ezután tegyük egymás mellé tepsibe őket. A maradék töltelékhez, adjunk egy keveset a félre tett pörkölt levéből és annyi tejfölt hogy öntet sűrűségű legyen, majd öntsük rá és fedjük be vele a tepsiben lévő palacsinta batyuinkat. 180 fokos előmelegített sütőben, körülbelül 35 percig süssük. Tejföllel tálaljuk.

Palacsintatorta

Hozzávalók: – palacsinta alaptészta – kakaópor – vaj – tej – cukor – kókusz reszelék, csokoládé dekor (reszelék), mazsola, mogyoró Elkészítés:Ezt a torta receptet, a kollégiumi éveim alatt fejlesztettem ki, nagyon egyszerűen elkészíthető, lényege, hogy a palacsinta sütés közben, még melegen rakjuk össze a tortát. Egy palacsintát nagy tányérra rakok, kevés vajjal megkenem és meghintem kakaó porral. Rögtön rá rakom, a következő még forró palacsintát és így tovább attól függően milyen magas tortát szeretnénk készíteni. Az utolsó palacsinta tetejére saját készítésű csoki öntetett öntsünk. Az öntetet úgy készítsük, hogy vajat olvasszuk meg és adjunk hozzá ízlés szerint kakaóport, cukrot és tejet. Majd sűrűre főzzük. Ez azért jó mert mi határozzuk meg, hogy milyen édes legyen. Ha a csoki öntetet ráöntöttük, szintén ízlés szerint szórjuk meg kókusz reszelékkel vagy csokoládé dekorral, vagy mazsolával, esetleg mogyoróval ki hogyan szereti. Ezután rakjuk hűtőbe, hidegen tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.