Közélet

Védmű-rekonstrukció kezdődött a Tiszántúlon

Védmű-rekonstrukció kezdődött a Tiszántúlon

2010. december 17., péntek
Védmű-rekonstrukció kezdődött a Tiszántúlon

Több mint 200 kilométernyi csatornaszakasz újul meg 550 millió forintból egy év alatt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén, ennek eredményeként 72 település vízelvezetési feltételei javulnak.

Bara Sándor

, a Tikövizig igazgatója a munkálatok pénteki megkezdését megelőző püspökladányi sajtótájékoztatóján ismertette: az elmúlt évek legnagyobb volumenű rekonstrukciója indult meg az igazgatóság területén, amely összesen mintegy 4 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területre fejti ki hatását. A 2012 decemberéig tartó kotrási munkálatok az igazgatóság kezelésében lévő belvízvédelmi csatornák 15 százalékát érintik - ismertette. Az igazgatóság működési területén átlagosan 914 milliméter csapadék hullott, szemben a sok éves 550 milliméteres átlaggal. Voltak azonban olyan területek is, ahol a csapadékmennyiség meghaladta az 1000 millimétert, ez az elmúlt 70 évben példátlan - érzékeltette az igazgató a helyzet súlyosságát. Az idén összesen bő két hét volt az az időszak, amikor nem kellett belvízvédelmi készültséget elrendelniük. A szivattyútelepek ez év során mintegy 300 millió köbméter belvizet emeltek át tározókba, ez a Velencei-tó térfogatának több mint hétszerese.

Kling István

, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyekért felelős helyettes államtitkára rámutatott az árvízi károkra is. Mint mondta, a kormány kiemelt projektként kezeli Felsőzsolca és térsége vízelvezetésének biztosítását, erre pedig 2012 végéig 5 milliárdot fordítanak. A jövő évi költségvetésben szeretnék elérni, hogy felülről nyitott legyen az árvízi védekezésre fordítható tétel - fűzte hozzá. A szakember elmondta: 90 észak-magyarországi település védekezési terveit vizsgálják felül a következő időszakban, főleg a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén. Bara Sándor az MTI érdeklődésére az aktuális tiszántúli vízügyi helyzetről szólva kiemelte, hogy a fagyos időjárás miatt nem nőtt a vízzel elöntött területek nagysága. Pénteken mintegy 390 négyzetkilométer állt víz alatt, három védelmi szakaszon harmadfokú a készültség, a többi kilenc szakaszon pedig másodfokú.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.