/

Variációk virslire

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az év utolsó receptjeiként virslis ételeket ajánlunk olvasóinknak. Finom virslis tekercs, egészséges kelbimbós virsli, vagy egy könnyed virsli saláta, hogy ízletesebb legyen a szilvesztereste.




Virslis tekercs

Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
25 dkg margarin
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
25 dkg reszelt sajt
5-6 pár virsli

Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót, a margarint, a túrót, a tejfölt, a tojásokat, a sajt felét, és gyúrjuk össze. Meleg helyen pihentessük, amíg duplájára nem nő. Ezután nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és vágjunk belőle 1,5 cm-es széles csíkokat. A tésztacsíkokba csavarjuk bele egyenként a virsliket. A tekercseket tegyük kikent tepsibe, tetejét szórjuk meg sajttal és 200 fokon pirítsuk szép arany barnára.

Virslis kelbimbó

Hozzávalók:
80 dkg kelbimbó
2 pár virsli
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
10 dkg bacon szalonna
3 dl tejföl
3 tojás
3 dkg vaj
bors, só

Sós vízben félpuhára főzzük meg a kelbimbót, majd szűrjük le. Vágjuk kockára a szalonnát, olvasszuk ki a zsírját, és dinszteljük meg rajta az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a kelbimbót, ízesítsük sóval és borssal. A tojást meg a tejfölt keverjük össze, enyhén sózzuk meg, és adjuk hozzá a kihűlt kelbimbóhoz. Vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük bele a kelbimbó felét és a felkarikázott virslit. Szórjuk meg az apróra vágott bacon szalonnával. Rakjuk rá a kelbimbó másik felét. Közepes hőmérsékletű sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

Almás virsli saláta

Hozzávalók:
4 db alma
1 fej lilahagyma
1 csomó újhagyma
2 nagy ecetes uborka
ecet/ só/ bors/ szacharin

Vágjuk karikára az uborkát, a hagymát és a virslit, az almát kockázzuk fel. Az ecetet, a sót az olajat és a borsot keverjük össze, majd adjuk hozzá a szacharint. Öntsük rá a feldarabolt alapanyagokra.

Előző sztori

Ez változik 2011-ben

Következő sztori

Szeged 2010 – második rész