Tíz százalékkal több gyalogosgázolás történt eddig az országban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt évi adatokhoz képest idén 10 százalékkal több gyalogosgázolás történt, 2010-ben eddig 144-en vesztették életüket ilyen balesetben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán közölte honlapján, hogy az esetek többségében a gyalogosok hibájából történt a baleset, és zömében idősek halálával végződött, de a baleseti okok összetettebbek. Ezek közé sorolható a az út- és látási viszonyokhoz való nem megfelelő alkalmazkodás, illetve az időseknél a nehézkesebb mozgás, a figyelmetlenség, a lassabb reakció.
Az ORFK azt kérte, hogy ne engedjék egyedül közlekedni azokat, akik nem képesek vigyázni magukra, tétováznak, gyakran a járművezetőkben bízva várják azt, hogy ők majd vigyázni fognak rájuk is. A járművezetők figyelmét pedig felhívták arra, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a gyalogosoknak van elsőbbsége, ezeket a helyeket fokozott figyelemmel közelítsék meg. Kitértek arra is, hogy lakott területen kívül is – az út mindkét oldalán – számítani kell gyalogosok váratlan felbukkanására, s őket a sötétben, esőben nehezebb észlelni.
Az elmúlt napokban több súlyos sérüléssel vagy halállal végződő gyalogosgázolás is történt az országban. Csütörtökön Kecskeméten egy 29 éves nőt és 3 éves gyermekét gázolták el egy gyalogátkelőhelyen, az anya súlyos, a gyermek könnyű sérüléseket szenvedett. Kedden szintén Kecskeméten egy 52 éves férfit gázoltak el az 52-es úton, aki a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.
A Polgár és Nyíregyháza közötti 36-os számú főúton szintén szerdán gázoltak halálra egy férfit, kedd reggel pedig Szegeden ütöttek el két embert, akik a kórházban vesztették életüket.

Előző sztori

Csütörtök: Mendika és Aranyalma

Következő sztori

Nem javul a belvízhelyzet