Kultúra

Snétberger Ferenc tehetségek után kutat

Snétberger Ferenc tehetségek után kutat

2010. december 18., szombat
Snétberger Ferenc tehetségek után kutat

Tucatnyi gyermeket hallgatott meg szombaton Szegeden az Európai Roma Zenei Szakkollégium alapítója; a 12-20 éves kor közötti fiatal zenészek Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművész zeneszerzőnek mutathatták be tudásukat.

Mint a meghallgatás után a művész az MTI-nek elmondta: több gyermeket vártak, de a zord időjárás miatt csak tucatnyian jelentek meg a válogatón. A szegedi fiatalok közt volt, aki vadászkürtön játszott, voltak gitárosok, trombitások és zongoristák is. A meghallgatott fiatalok közül egy zongorista valószínűleg megfelel az elvárásoknak, és részt vehet a nyári szakmai képzésen. Ahogy fogalmazott, az utóbbi napok meghallgatásai közül a legtöbb nagyon tehetséges fiatalra Budapesten talált, a legfiatalabbra, egy 10 éves kisfiúra pedig Miskolcon. Eddig több mint száz gyermeket hallgattak meg. Januárban folytatódik a tehetségkeresés Salgótarjánban, Veszprémben és Szolnokon - mondta

Snétberger Ferenc

. A Balaton-felvidéken, Felsőörsön 2011 nyarán kezdi meg működését az Európai Roma Zenei Szakkollégium, alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc. A projekt támogatói a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet. Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes - három őszi, három tavaszi és hathetes nyári - kurzusain évről évre 60 hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat. Az intézmény arra épít, amit a gyerekek a családban tanultak, magukkal hoznak; ösztönzik és tanítják őket, hogy kibontakoztathassák képességeiket. A zenei, művészeti órák mellett romakultúra-ismereti órákon, angol, informatika, tanulásmódszertan és egyéb képzéseken vesznek részt a diákok, emellett egyéni pályaorientációs tanácsadást biztosítanak számukra. Tanáraik olyan hazai világhírű művész-tanárok, mint Snétberger Ferenc,

Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla,

és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint

Paolo Vinaccia, Tony Lakatos

vagy

Roby Lakatos

. A szakkollégium kurzusait úgy szervezik, hogy a "normál" általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetők legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentorok segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, azaz étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.