Schmitt: Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A köztársasági elnök szerint Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre, hiszen a magyarok sorsa összefonódott a térség más nemzetiségeivel.

Schmitt Pál a Kisebbségért Díjak átadásán szombaton a Sándor-palotában azt mondta: egy ország erejét az adja, hogy a benne élő kisebb közösségek mennyire tartanak össze, tisztában vannak-e értékeikkel, segítik-e egymást. A Kárpát-medence történelme nem érthető meg pusztán határok és államok leírásaként, inkább értelmezhető egymás mellett élő nemzetiségek, nemzetekbe ékelt kisebbségek viszonyrendszereként – fogalmazott az államfő, hozzátéve, ezen a tájon akkor volt jó a világ, ha az egyes értékek kiegészítették, gazdagították egymást.

“Számunkra érték a többnyelvűség, a hagyományok színessége, a megélt örökség” – jelentette ki Schmitt Pál. Beszélt arról is, hogy az elégedett kisebbség – ha nem kell naponta megküzdenie jogaiért – lojális az államhoz, amelynek polgára.

Schmitt Pál a beszéd után Szászfalvi László egyházügyi és nemzetiségi államtitkárral közösen Kisebbségekért Díjat adott át Lázók Anikó jogásznak, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány irodavezetőjének a cigányság társadalmi integrációja érdekében végzett több évtizedes áldozatkész munkája elismeréseként; Michelisz József költőnek, német nemzetiségi pedagógusnak a közoktatásban és a nemzetiségi kultúra területén végzett tevékenységéért és magas színvonalú irodalmi munkássága elismeréseként.

Kisebbségekért Díjat vehetett át Riba Etelka pedagógus, újságíró, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke a magyarországi szlovák kulturális értékek megőrzése és a nemzetiségi önazonosság megerősítése érdekében végzett munkájáért, közéleti szerepvállalása elismeréseként, valamint Ruva Pál Sándor roma költő, író, újságíró a cigányság társadalmi beilleszkedésének előmozdításáért és a cigány közösség hagyományainak megismertetéséért.

Ugyancsak Kisebbségekért Díjban részesült a magyarországi kisebbségi oktatás keretében létrehozott modellértékű programjáért az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola.

A Kisebbségekért Díjat minden évben december 18-án, a kisebbségek napján adják át. A kormány 1995-ben döntött úgy, hogy az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatának elfogadására emlékezve december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánítja.

Default thumbnail
Előző sztori

Kína már a Holdra is elért + VIDEÓ, FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Orbán: a szövetségkötés embere vagyok

Legutóbbi hasonló cikkek