Bulvár

Rekordhideg Szegeden + FOTÓK

Rekordhideg Szegeden + FOTÓK

2010. december 19., vasárnap
Rekordhideg Szegeden + FOTÓK

Öltözzön melegen az aranyvasárnapi bevásárláshoz

Az idei tél leghidegebb reggelén vagyunk túl. A SZEGEDma.hu meteorológiai állomása ma reggel 6:58-kor –15,7ºC hőmérsékletet mért, ami a felettünk tartózkodó hideg légtömegeknek, a hótakarónak és a derült, felhőtlen égnek köszönhető. A napfelkeltét követően azonban egyre „melegebb” lesz, a hőmérséklet elérheti akár a –2ºC-ot is. A napi hidegrekordok adatsora szerint a decemberi hidegrekord –28,0ºC volt, amelyet 1902. december 14-én Debrecenben mértek. Ez most ugyan nem dőlt meg, de a hónap során két napon is született új rekord: 2001. december 17-én Szécsényben –22,7ºC-ra süllyedt a hőmérséklet, az eddigi legalacsonyabb érték ezen a napon –21,0ºC volt, amelyet 1902-ben Debrecenben mértek. Karácsonykor is szokatlanul hideget tapasztalhattunk: december 25-én Orosházán –26,1ºC-ra süllyedt a hőmérséklet, ezzel ismét egy régebbi országos napi rekord: az 1902. december 25-én Debrecenben regisztrált –22,6ºC-os napi abszolút minimum cserélődött le, s nem csupán néhány tized fokkal dőlt meg a korábbi rekord. A téli hideg jellemzésére a klimatológiában használják a fagyos nap (a hőmérsékleti minimum fagypont alatti), a téli nap (a legmagasabb nappali hőmérséklet fagypont alatti) és a zord nap (a hőmérsékleti minimum –10ºC alatti) elnevezéseket.

Hideg légpárna

Mi okozta a téli hideg időjárását? A Kárpát-medencében ősszel-télen gyakori a hideg légpárna, ez felelős a nyirkos, ködös hideg időért. A hideg légpárna olyan légtömeg, amely a medencékben, zárt völgyekben megreked. Erőteljes vízszintes vagy függőleges mozgás hiányában átkeveredésre vagy eltávozásra képtelen, és így akár több napig is helyben marad, miközben általában egyre hidegebbé válik. Megszületése és fennmaradása meghatározott időjárási feltételekhez köthető. Nálunk a hideg légpárna létrejöttének egyik szükséges feltétele az, hogy hideg levegő töltse ki a Kárpát-medence teljes légterét, a másik szükséges feltétel pedig, hogy anticiklon alakuljon ki környékünkön. Az anticiklonokban ugyanis nincs nagy energiájú légmozgás, amely kisöpörhetné a medencében megülepedett hideg levegőt.

Szegedi rekordok

A XX. század elején – a mai Aradi vértanúk terén található – Piarista Gimnázium kertjében folytak a mérések 1886-tól egészen 1929-ig. Közben megalakult a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem, amelynek Földrajzi Intézete 1927-ben éghajlati megfigyelő állomást létesített az Egyetem Ady Endre téri épülete melletti sporttelep szélén. Ez az állomás 1944 szeptemberéig működött, amikor a háborús pusztítás áldozatául esett. A mérések 1946. áprilisában indultak újra, de már az épület tetőteraszán, a talaj fölött 24 m magasságban. A legalacsonyobb hőmérsékletet Szegeden 1942. január 24-én mérték, –29,1ºC-ot. De a december hónap hozott másik érdekes rekordot is. 1989. december 16-án, a Bajai úti meteorológiai állomás műszerei +18,4ºC-os hőmérsékletet jeleztek, és a nap folyamán sem süllyed a hőmérő higanyszála +12ºC alá.

Várható folytatás

Az European Weather Service előrejelzése szerint hétfőtől csütörtökig számottevő csapadék nélküli, változóan felhős idő, kezdődő, átmeneti enyhülés várható. Szenteste enyhe, de télies időjárás, kiadós eső valószínű. Karácsony 2. napjától, az év végéig ismét csökkenő hőmérsékletre számíthatunk. A kettős fronthatás után, hétfőn egyre inkább a melegfrontokkal járó tünetek lesznek meghatározóak. Fejfájás, vérnyomásingadozás előfordulhat. Forrás:Országos meteorológiai Szolgálat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.