Közélet

Osztrák Leopardokat vesz a Honvédség?

Osztrák Leopardokat vesz a Honvédség?

2010. december 12., vasárnap
Osztrák Leopardokat vesz a Honvédség?

Eladná vagy leselejtezné páncélosainak ötven százalékát és más harci eszközöket az osztrák hadsereg, s többek között a magyar kormánytól is érkezett ajánlat - jelentette szombaton az osztrák tömegtájékoztatás egy lapértesülésre hivatkozva.

A hírt a Kronen Zeitung című bulvárlap internetes kiadása reppentette fel,

Norbert Darabos

osztrák védelmi minisztert idézve. A cikk szerint ötszáz tanktól - Kürrassier, Saurer, illetve Leopard típusúaktól - akar megválni Ausztria. Ezen kívül páncélelhárító rendszereket, gránátvetőket és légelhárító berendezéseket is eladna vagy leselejtezne. Többen is érdeklődtek a harci felszerelések iránt, köztük a magyar kormány is - írta a Kronen Zeitung. Sok páncélos feleslegessé vált - mondta az osztrák miniszter a cikk szerint. Biztonságpolitikai elemzések szerint kizárható, hogy külföldi csapatok hatoljanak be Ausztria területére és ezért páncélos-háborúra kerüljön sor. Az önálló, hagyományos területvédelemre a megváltozott biztonsági helyzet miatt többé nincs szükség. A hidegháborúnak több mint húsz éve vége, az Európai Unió biztonságpolitikai stabilitást biztosít - mondta a miniszter. A semleges Ausztria a NATO-nak nem tagja. A Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az osztrák lapértesülést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.