Közélet

Megkezdődött a Tisza tetőzése Szolnoknál

Megkezdődött a Tisza tetőzése Szolnoknál

2010. december 23., csütörtök
Megkezdődött a Tisza tetőzése Szolnoknál

A Tiszán levonuló árhullám Szolnok térségében megkezdte a tetőzését, a megyeszékhely alatt azonban a folyó még napi 5-10 centimétert árad - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Lovas Attila

igazgató tájékoztatása szerint Szolnoknál csütörtök reggel 849 centiméteres vízállást mértek, ami csaknem fél méterrel haladja meg a harmadfokú védelmi készültségi szintet. A Tiszán az eddigi a legmagasabb vízállást 2000 áprilisában mérték 1041 centiméterrel. A mellékfolyók közül a Hármas-Körös a hóolvadás hatására újból árad, ami hasonló vízmozgást idéz elő a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán is. A Tisza középső szakaszán jégzajlás is megfigyelhető. A harmadfokú készültség 465 kilométer hosszon indokolt, így a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között, a Tisza-tó körül, a Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között, a Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között, valamint a Zagyva mindkét partján Szolnok és Újszász-Szászberek között. E készültségi fokban korlátozzák a gáton való járműközlekedést, míg a Tisza teljes középső szakszán tilos a hajózás. December 20-tól általános horgászati és halászati tilalma van érvényben a Tisza-tó és Laskó-patak vízterületére. Szolnoknál a Tiszaligetet továbbra is harmadfokú készültségben védi a városi önkormányzat 24 órás figyelőszolgálattal. A tiszaburai református templom védelme érdekében folytatják a fakadóvizek átszivattyúzását a Tiszába. A Közép-Tisza vidékén 447 négyzetkilométeren áll a belvíz, ebből 118 négyzetkilométer vetett terület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.