Egészség

Évente 7 millióval több cukorbeteg a világban

Évente 7 millióval több cukorbeteg a világban

2010. december 28., kedd
Évente 7 millióval több cukorbeteg a világban

A világon 250 millió cukorbeteg él, s ez a szám évente 7 millióval növekszik. Ennek visszaszorításához egy komplett életmódváltásra lenne szükség az állampolgárok körében. Erről beszélt portálunknak Földesi Irén, belgyógyász, diabetológus.

Az ünnepek alkalmával még inkább elengedjük magunkat, s az evés, az ivászat kerül sokunknál a programok középpontjába karácsonykor és szilveszterkor egyaránt. Épp ezért fontos, hogy ezekben az időszakokban hangot adjunk a helytelen életmód, táplálkozás miatt immár népbetegséggé vált problémáról, a cukorbetegségről. „Mindennap kellene, hogy beszéljünk erről a népbetegségről, hiszen a világon sajnos folyamatosan növekszik a cukorbetegek száma. Ma a Földünkön hozzávetőlegesen 250 millió betegről tudunk, és a számuk minden évben 7 millióval növekszik. Kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen egy világjárványról van szó, a világ leggyorsabban terjedő betegségéről, amely nem fertőző ugyan, de olyan veszélyesen terjed, mintha vírus lenne. A helytelen életmóddal egyre többen kerülnek veszélyeztetett státuszba, s ők könnyedén „elkaphatják” ezt a kórt. A mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozás, elhízás sodor egyre több embert a cukorbetegség felé. Olyan mértékben növekszik a betegek aránya, hogy ezt az ellátórendszer már nem tudja kezelni. Ezért van szükség a civil szervezetekre, és az olyan rendezvényekre is, mint a diabétesznap novemberben, ahol a megelőzés fontosságára hívjuk fel kiemelten a figyelmet minden évben” – így

Földesi Irén

, a Dr. Bugyi István Kórház főorvosa, aki szerint a szűrővizsgálatok gyakoriságán kívül, csak annyit kellene tennünk, hogy egészségesen élünk – nem szabad elhízni, dohányozni és sokat kell mozogni. „A Magyar Diabétesz Társaság lerakott egy programtervet a betegség visszaszorítás érdekében a kormányzat megfelelő szervéhez, amelyben többek között lefekteti, hogy nem elegendő cukorbeteg-ellátó helyeket üzemeltetni, el kell kezdeni az óvodákban, iskolákban, a helyes életmódra, étkezésre nevelést. A háziorvosi szinttől szűrni kell a betegeket, a kormányzatnak pedig biztosítani kell a megelőzés eszközeit, sportolási lehetőségeket, és az egészséges ételek elérhető árát” – zárta gondolatait a diabetológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.