Közélet

Elhúzódó áradás várható a Tisza alsó szakaszán

Elhúzódó áradás várható a Tisza alsó szakaszán

2010. december 29., szerda
Elhúzódó áradás várható a Tisza alsó szakaszán

Elhúzódó áradásra számítanak a Tisza alsó szakaszán, a vízszint Mindszentnél megközelítheti a harmad-, Szegednél a másodfokú készültség szintjét - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-t.

Az Alsó-Tisza árhullámának tetőzését Csongrádnál december 31-re vagy január 1-jére várják 790 centiméter körüli vízszintnél - mondta Kozák Péter. Mindszentnél a folyó várhatóan január 1-jén vagy 2-án tetőzik 800-810 centiméter körül, Szegednél pedig az esztendő utolsó napán számítanak a tetőzésre 725-740 centiméter közötti szinten. Január első hetében a folyó felső szakaszairól a térségbe ér a következő árhullám, és néhány tíz centiméteres vízszintemelkedést hozhat. Így a vízállás Mindszentnél megközelítheti a harmad- (850 centiméter), Szegednél a másodfokú (750 centiméter) készültség szintjét - tudatta az igazgató. Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A gátakon 24 órás figyelőszolgálatot tartanak, a védekezésben több mint 250-en vesznek részt. Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.