Beck Gábor: Nagy az igény a hagyományos baloldali értékekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2010-es választási sokkot követően szakadóban az MSZP: Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció platformot, a kilépett Szili Katalin Szociális Unió néven új pártot szervez. Utóbbival keresi az együttműködés lehetőségét a Zöld Baloldal is. A szegedi szervezet elnökét, Beck Gábort erről, illetve az önkormányzati cégek vezetőváltásairól is kérdeztük.

– Legutóbbi beszélgetésünk óta két hónap telt el, ez az időszak Szeged (köz)életében meglehetősen viharosan telt – elég, ha csak a közgyűlési csatákra utalunk. Miként értékeli a kialakult helyzetet?

– Patthelyzet alakult ki, ami a város szempontjából nem túl biztató. A Fidesz-frakció a Jobbik és alkalmanként az LMP támogatásával ugyan birtokolja a többséget, azonban egy város működtetéséhez elengedhetetlen a hivatali apparátus, az önkormányzat irodáinak irányítása is, ez pedig jelenleg Botka László kezében van. Így egyfajta kettős hatalom alakult ki, amely a lehető legrosszabb forgatókönyv. A Fidesz ezzel a többség birtokában is egyfajta kvázi-ellenzék szerepébe kényszerült. Ebből a pozícióból még a legjobb szándékú várospolitika is nehezen valósítható meg. Kíváncsian várom a költségvetés tárgyalását, amely ebből a szempontból választóvonal lehet.

– Mi a véleménye az önkormányzati cégeknél történt vezetőváltásokról?

– Húsz éve minden hatalomváltás velejárója a vezetők cseréje, sajnos lassan természetessé is válik mindenki számára, hogy négyéves ciklusokban éljük az életet, függetlenül az adott területen nyújtott teljesítményünktől. Ami konkrétan a szegedi nyolc céget illeti: szinte mindegyiknél előfordul valamilyen ügy, botrány, továbbá működésük színvonala legalábbis megkérdőjelezhető. A Mars téri beruházás a Piac Kft.-nél, a kaotikus nagyberuházások a bonyolító Pólus Kft.-nél nem igényelnek magyarázatot, de az IKV vagy a Városkép Kft. esetében is elegendő lenne megkérdezni bérlakásokban élőket vagy a karácsonyi vásár kereskedőit, vajon elégedettek-e az említett cégek tevékenységével… Ilyen értelemben tehát a vezetők cseréje szükséges volt. Ami viszont a csere módját és kommunikációját illeti, az talán kevésbé volt sikeres, ennek okát azonban az előző kérdésre adott válaszban, azt hiszem, megadtam.

– Hogyan ítéli meg a baloldal lehetőségeit, annak ismeretében, amilyen hírek az MSZP háza tájáról érkeznek?

– Az elmúlt években többször kifejtettem, hogy az MSZP nem baloldali párt. Ezen nem változtat Gyurcsány Ferenc távozása vagy néhány vezető cseréje sem. A világban egyre több helyen látott tiltakozási hullám is azt mutatja, hogy a mostani globalizált, pénzoligarchia által korrupt módon irányított hatalommal szemben egyre nagyobb az igény a hagyományos baloldali értékekre, ám a pénzvilág által irányított médián keresztül súlyosan befolyásolt emberek nem látnak tisztán, így nagyon könnyen radikalizálódhatnak, amely ellen a rend érdekében a regnáló hatalom könnyen fel tud lépni. Ez azonban hosszabb távon nem tartható, lassan meg fog erősödni a baloldal, így lesz ez Magyarországon is. A Fidesz csak csekély mértékben csökkenő népszerűsége is abban rejlik, hogy intézkedései többsége baloldali értékekkel bír. Itthon is számos kisebb baloldali kezdeményezés keresi a helyét, melyeket összefogva ütőképes erő jelenhetne meg a politikai palettán. Ezen próbálunk munkálkodni, ezért találkoztunk például Szegeden Szili Katalinnal, a Szociális Unió elnökével, keresve az együttműködés lehetőségeit. Megállapodtunk abban, hogy részt veszünk a Szövetség a Jövőért Mozgalom munkájában, valamint meghívást kaptunk a programokat kidolgozó szakpolitikai bizottságokba is.

Előző sztori

Don Bosco-bajnokság – a sport összeköt

Következő sztori

„Borban az igazság…”: Magyarország borvidékei V.