Közélet

Az EP elfogadta a 2011-es uniós költségvetést

Az EP elfogadta a 2011-es uniós költségvetést

2010. december 15., szerda
Az EP elfogadta a 2011-es uniós költségvetést

Az Európai Unió történetében először született meg az unió költségvetése a Lisszaboni Szerződés szabályai szerint az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén. Surján László szerint a költségvetés elfogadásával az egy hónapja húzódó politikai válság a végéhez ért, azonban az számos tanulságot tartalmaz az európai döntéshozók számára. A büdzsébe több, Magyarország szempontjából fontos módosító javaslat is bekerült.

A Lisszaboni Szerződés újraszabályozta az európai költségvetés meghozatalának szabályait. A sajtó az Európai Parlament hatáskörének növekedéséről beszélt, de a valóságban a Parlament érdekérvényesítő ereje csökkent: a Tanács és a Parlament egyetértésre van ítélve.

Surján László

európai parlamenti képviselő felszólalásában kiemelte: "a Parlament hatékonyabb, ésszerűbb költségvetést szeretne, elő akarja mozdítani a bevételi oldal reformját. Nagy eredmény, hogy erről még a magyar elnökség alatt elkészül az Európai Bizottság előterjesztése." Surján László szerint a Tanács és a Parlament közötti megegyezés még szélesebb körű lehetne, ha a bonyolult tárgyalási folyamat végén néhány frakció nem helyezte volna előtérbe kicsinyes pártpolitikai érdekeit. "Jó európai költségvetéshez több alázatra, szorosabb együttműködésre és kompromisszumkészségre van szükség" - mutatott rá a kereszténydemokrata képviselő. A ma elfogadott 2011. évi költségvetés biztosítja az Unió működését, és például a felzárkóztatási politika számára a múlt évinél majd 15 százalékkal több támogatást nyújt. Lesz elegendő forrás a közös mezőgazdasági politika számára is. Jövőre a költségvetésben az ifjúság hangsúlyozott figyelmet kap. E szempontból külön magyar siker, hogy javaslatunkra másfél millió euró áll immár bizonyosan rendelkezésre olyan ifjúsági programokra, mely a Duna-menti népek közötti megbékélést, a közös regionális identitás kialakulását célozzák. A tavalyi sikeres kezdeményezés után, az idén Áder János egy újabb "pilot projekt" javaslatát támogatta az Európai Parlament. Az Európai Unió 2011-es költségvetéséhez benyújtott egyik módosító indítványában a néppárti európai parlamenti képviselő javasolta, hogy a működő ivóvízbázisok klímaváltozással szembeni sérülékenységének vizsgálatára a jövő évre félmillió eurót különítsenek el az uniós büdzsében. Mint köztudott, Magyarország ivóvízellátásának 90%-át felszín alatti vizek biztosítják, de hasonló adottságokkal rendelkezik Európa több másik tagállama is. A kísérlet egyik távlati célja ezért többek között az, hogy a közüzemi ivóvízellátás feltételei az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítva legyenek. Az Európai Unió 2011-ben a kötelezettségvállalásokat tekintve 142,6 milliárd eurós összeggel számol és az év folyamán összesen 126,5 milliárd eurót lehet felhasználni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.