Kultúra

A középkorász szakma nagyfejedelmét köszöntötték

A középkorász szakma nagyfejedelmét köszöntötték

2010. december 2., csütörtök
A középkorász szakma nagyfejedelmét köszöntötték

Hetvenedik születésnapja alkalmából a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában köszöntötték Makk Ferenc neves középkortörténészt.

A SZAB Filozófiai és Történettudományi Szakbizottságának Magyar Történeti Munkabizottsága, valamint az SZTE Történeti Segédtudományok Tanszéke szervezésében létrejött rendezvényre megtelt a SZAB-székház díszterme. A bajai születésű történész, bizantinológus és klasszika-filológus professzor családja körében jelent meg a székházban, ahol egykori és jelenlegi tanítványai, kollégái méltatták, és egyetemi vezetők köszöntötték.

Szabó Gábor,

a Szegedi Tudományegyetem rektora elfoglaltságai miatt levélben köszöntötte a professzort. "Olyan kedves professzortársamat köszöntöm ezen a jeles napon, aki nemcsak óriási erőfeszítéseket tett egyetemünk hírnevének öregbítéséért, de áldozatos és kitartó, nagyra becsült munkásságával alma matere közösségének erősítéséért, összefogásáért is fáradozott."

A Szegedi Középkorász Műhelytől a Báthory-akadémiáig

Makk Ferenc

a határon innen és túl ismert Szegedi Középkorász Műhely egyik alapítója és vezetője. Barátjával, a néhai

Kristó Gyulával

közösen tették a szegedi középkorkutatást meghatározóvá az országban. Kutatási területe széles palettán mozog, a történeti segédtudományok neves tudósa, középkorászként főként az Árpád-kori magyar-bizánci kapcsolatok történetét, és a középkori Magyarország külpolitikájának alakulását kutatja. Munkásságát több mint 30 könyve, illetve könyv jellegű munkája, közel 25 szerkesztett kötete, és csaknem 250 tanulmánya, cikke és egyéb közleményei, valamint citátumai fémjelzik. Egyik szerkesztője volt a Korai magyar történeti lexikonnak, társszerzőként jegyzi az Anjou-kori oklevéltár sorozatát. Kutatásaira a források feltétlen tisztelete, a tematikai sokszínűség, a nagy korszakok szintetizálására való képesség, új összefüggések feltárása, széles körű nemzetközi tájékozottság, ugyanakkor az apró részletkérdések megoldásához nélkülözhetetlen mikrofilológiai véna is jellemzi - méltatta a rektor levelében a professzort. Szabó Gábor nem csak mint kiváló tudóst, hanem a nagyszerű pedagógust is köszöntötte, hiszen történészek és történelemtanárok generáció nevelkedtek keze alatt. Makk professzor a Szegedi Tudományegyetem hagyományainak, eszmeiségének, szellemiségének ápolását, tiszteletét is mindig szem előtt tartja. Ő koordinálta azt a munkacsoportot, amely a tudomány eszközeivel kikutatta az intézmény kolozsvári múltját. Komoly szerepet játszott abban, hogy az egyetem szenátusa kimondta, a Tisza-parti universitas a

Báthory István

erdélyi fejedelem által 1581-ben Kolozsvárott alapított akadémiára vezeti vissza történetét. Az ő kezdeményezésére emlékezik meg az intézmény minden évben az egyetemalapítás dátumára.

A tanár és az ember

Csernus Sándor

, a szegedi Bölcsészettudományi Kar dékánja emlékeztetett, a jeles születésnap mellett a professzor első disszertációjának megvédése és első könyvének megjelenése is ebben az évben jubilál, épp negyven éve történt. "A szó legpozitívabb értelmében tanárember, csapatjátékos, és nem utolsó sorban félelmetes lövéseiről híres focista" - jellemezte a professzort a dékán.

Dékány Imre,

a SZAB elnöke szintén levélben köszöntötte Makk Ferencet. Ebben kiemelte, a nemzetközileg is elismert középkorásznak oktatói, kutatói és közéleti tevékenysége mellett méltatandó emberi kitartása is, mellyel elismerést és szeretetet vívott ki magának. Makk Ferenc hetvenedik életévével elérte a nyugdíjkorhatárt, így professor emeritusává fogadta a szegedi bölcsészkar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.