Közélet

150 ezer forintos segélyt kapnak a vörösiszap-károsultak

150 ezer forintos segélyt kapnak a vörösiszap-károsultak

2010. december 6., hétfő
150 ezer forintos segélyt kapnak a vörösiszap-károsultak

Családonként 150 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak a vörösiszap katasztrófával súlytott települések lakói. A kármentő alapban összegyűlt, több mint másfél milliárd forint egy részét is életkörülményeik javítására fordítaná a Kármentő Bizottság, a maradék összeget az újjáépítésre fogják felhasználni – tájékoztat a Magyar Nemzet Online.

Lasztovicza Jenő

, a Kármentő Bizottság elnöke elmondta: Az önkormányzatokkal megkötött támogatási szerződés alapján a 150 ezer forintos támogatásra minden kolontári és devecseri károsult család igényt tarthat. Hozzátette: akik orvosi papírokkal igazolják, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek, további százezer forintot kaphatnak a gyógykezelésükre. Somlóvásárhelyen két család 150-150 ezer forintos segélyben részesül, 45 család pedig 50 ezer forintos egyszeri támogatást kap – számolt be Lasztovicza Jenő. Továbbá azok a családi vállalkozások, melyek a vörösiszap-katasztrófa miatt októberben és novemberben legalább 30 százalékos bevételkiesést szenvedtek el, és erről nyilatkozatot tesznek, 200 ezer forint támogatásban részesülhetnek a kármentő alapból. Az elnök tájékoztatott arról is, hogy a devecseri honvédségi bázison működő használtcikk-kereskedők bérleti díját a településeken bevezetett átjárási tilalom miatt Devecser, Somlóvásárhely és Kolontár önkormányzata három hónapra átvállalta, a 4 millió 74 ezer forint kifizetését is az alapból finanszírozzák. A kármentő alapban december 2-ig összegyűlt 1 milliárd 544 millió 324 ezer 627 forintos összeget várhatóan két fő részre osztja a bizottság. Az adományok tíz százaléka a károsultak életkörülményeinek javítását fogja elősegíteni, a többi 90 százalékból a lakhatóság feltételeinek megteremtését fogják szorgalmazni, melléképületekre, bútorokra költenének. Az adományok nagy részét az újjáépítés végén használják fel, ezért az erre elkülönített pénzt lekötötték – tette hozzá Lasztovicza Jenő. (

Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.