Vízilabda: jó kezdés, holtpont, de Universitas-győzelem (FRISSÍTVE) + HANG, FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A szombat délután 16 órára előrehozott bajnokin az Universitas Szeged jó kezdés, majd némi kihagyás után végül magabiztos győzelmet aratott a magyar bajnokságban edződő brit női válogatott ellen. A mérkőzést online közvetítettük.

A délután 16 órára előrehozott kezdés nem mondhatnánk, hogy megzavarta a csapatokat, alaposan bekezdtek a lányok, a 3. percben már 3-2 volt az Universitasnak. A labdát nagy nehezen Drávucz Rita hozta el ráúszásnál, ami Hegedűs “Hengisz” Renátához került, ő pedig leúszott vele az alapvonalig majd bepasszolta Tóth Ildikónak, centerünk pedig nem is hibázott. Mindössze ennyi kell meg 15 másodperc egy gólhoz. Ellentámadás Chloe Wilcox egyenlített, majd a már említett “Hengisz” nem mindennapi gólt lőtt, amolyan Sándor Csikar-szögből, miután ismét sikerült az alapvonalra kiszorulnia, ám most nem volt kinek passzolni (2-1). Snell még ezt is kiegyenlítette, azután aztán beindultak a szegedi lányok, előbb Drávucz büntetőből, majd a gólkirálynői címért még versenyben Dalmády Petra átlövésből volt eredményes (4-2). Egy újabb befújt büntetőt Drávucz előbb kapufára lőtt, majd egy még újabbat már a hálóba, így 5-2-es papírforma szerinti hazai vezetéssel ért véget az első negyed.

A második viszont egyáltalán nem papírforma szerint folytatódott. Semmi nem jött össze egyik oldalon sem. Számolatlanul hullottak a kapufák, már-már attól lehetett tartani valóban megreped valamelyik, kihasználatlanok maradtak a fórok. Az általános gólcsendet végül Aine Hoy törte meg a 14. percben. Sajnos szegedi részről nem érkezett válasz, ahogy az igen jól játszó Wilcox és Clayton góljára sem, így a félidőre újra nyílttá vált a mérkőzés (5-5).

A harmadik játékrészben a negyedik szegedi büntetőből Drávucz szerezte meg harmadik gólját, visszaszerezve a vezetést csapatának (5-6). Az előny azonban tiszavirágéltű volt, mivel 12 másodpercen belül jött Alexandra Rutlidge válasza – szintén ötméteresből (6-6). Majd bekövetkezett, amire nem számítottunk: Lisa Gibson centerből vezetést szerzett a briteknek (6-7), bár ezt 11 másodperc alatt Dalmády Petra szépen kiegyenlítette egy elképesztő bombagóllal (7-7). A britek azonban oroszlán módjára küzdöttek, nagyon elkapták a ritmust: Wilcox ismét előnyt szerzett, de szerencsére Dalmády Petra is jó formában van az idén, ki is egyenlített gyorsan (8-8). A negyedben ezután kimaradt helyzetek és Bük Zsanett bravúrok voltak még hátra.

A zárónegyedben aztán nem hagytak kétséget a szegedi lányok, hogy ki a jobb. Drávucz a változatosság kedvéért ismét értékesített egy büntetőt, míg Dalmády Szandra szabaddobásból talált be, így két gyors góllal meglódult az Universitas (10-8). A góllövőlistán előkelőhelyen álló Winstanlay-Smith centerből szépített (10-9), de kiegyenlíteni már nem volt esélyük a szigetországiaknak. Dalmády Petra előbb egy büntetőt értékesített, majd ismét bombatámadás alá vette Nicholls kapuját – eredménnyel, a kettő között újabb brit góllövőt köszönthettünk Ciara Gibson-Byrne személyében (12-10). A végeredményt a válogatott kerettag Tóth Ildikó állította be szűk egy perccel a vége előtt (13-10).

Megérdemelten nyertek a lányok az alapszakasz zárófordulójában, ahol végül – az utánuk jövő BVSC elmaradt, vasárnap sorra kerülő mérkőzésének eredményétől függetlenül – a negyedik helyen végeztek a Dunaújváros, az Eger és a Szente mögött. E teljesítményével, valamint a múlt hétvégén a magyar kupában elért eredményével minden elismerést megérdemel Godova Gábor mesteredző csapata.
Az alapszakaszt most a középszakasz követi, ahol az első hat helyezett csapat (beleértve a brit vendégeket is) kétfordulós körmérkőzéses rendszerben játszik egymással január végétől. Pontosabban az Universitas Szeged játszik két előrehozott mérkőzést még hozzá rövidesen: előbb december 1-én, majd 4-én, az ellenfél egyelőre még nem ismert.
Szombaton szerzett öt góljával Dalmády Petra továbbra is versenyben van a gólkirálynői címért, 29 találattal most az ötödik helyen áll, lemaradása hét gólra csökkent az éllovas, kecskeméti Mészáros Kittyvel szemben.

Női vízilabda ob I 11. forduló:

Universitas Szeged – Brit női válogatott 13-10 (5-2, 0-3, 3-3, 5-2). Szeged, újszegedi sportuszoda, 100 néző. Marosvári, Molnár P.
Universitas Szeged: BÜK – Hegedűs 1, DRÁVUCZ 4, TÓTH I. 2, DALMÁDY P. 5, Dalmády Sz. 1, Árkosy. Csere: Lengyel Dorottya, Miklós, Tóth P., Lengyel Dominika, Makra, Farkas. Vezetőedző: Godova Gábor.
Brit válogatott: Nicholls – Winstanlay-Smith 1, WILCOX 3, Snell 1, Rutlidge 1, Bowen, Hoy 1. Csere: Nixon, Gibson-Byrne 1, Gibson 1, Clayton 1, Chadderton. Vezetőedző: Fekete Szilveszter.
Gól – emberelőnyből: 8/1, ill. 10/2. Ötméteresből: 6/5, ill 1/1.
Kipontozódott: Snell (20′)


Hallgassa meg Godova Gábor mesteredző (Universitas Szeged) értékelését a mai találkozóról!


A 2009-2010-es idény gólkirálynője, Dalmády Szandra így látta a mérkőzést belülről:


Hallgassa meg Fekete Szilveszter, egykori magyar világbajnoki ezüstérmes kapus, jelenlegi brit szövetségi kapitány véleményét a meccsről!

További eredmények:

UVSE-Salamander – Héraklész Utánpótlás Válogatott II. 14-3
Kecskemét Csempevarázs – Honvéd ELTE POLO 6-6
Dunaújvárosi Főiskola – DVCSH – Corner Ékszer – ZF-Eger 6-9
Hungerit-MetalCom Szentesi VK – BVSC- Zugló Diapolo 14-7

A Honvéd ELTE POLO – Héraklész Utánpótlás Válogatott I., illetve a BVSC- Zugló Diapolo – Héraklész Utánpótlás Válogatott I. mérkőzéseket vasárnap játsszák.

A női vízilabda bajnokság alapszakaszának jelenlegi állása:

H. Csapat J Gy D V Lőtt g. Kapott Gólkül. Pont
1 DF-DVCSH-CÉ 10 9 0 1 156 71 85 27
2 ZF-Eger 10 8 1 1 143 73 70 25
3 Szentesi VK 10 8 0 2 133 64 69 24
4 Szeged 10 7 1 2 141 99 42 22
5 British WP 10 5 1 4 144 75 69 16
6 BVSC- Zugló 9 5 1 3 113 79 34 16
7 UVSE-Salamander 10 4 0 6 95 99 -4 12
8 Héraklész I. 8 2 0 6 69 103 -34 6
9 Honvéd ELTE POLO 9 1 1 7 55 139 -84 4
10 Héraklész II. 10 1 0 9 58 180 -122 3
11 KNV SE 10 0 1 9 68 193 -125 1

Online közvetítésünk:

no images were found

32. perc: Clayton távoliját Bük fogja. Elől most elveszítjük a labdát. Clayton ismét, mellé. És ezzel vége a mérkőzésnek. 13-10 ide. Szép volt lányok!

31. perc: Dalmády Petra átlövi a védelmet! 12-10! Wilcox is megpróbálja, átmegy Bükön, de Zsani utánakap, még fogja. És Tóth Ildi centerből könnyeden ejtve, 13-10!

30. perc: Tóth Petra lő a támadóidő végén nagyon messziről, a labda súrolja a felsőlécet… Gibson-Byrne talál be hosszú járatás után, 11-10.

29. perc: Nixon ellen ötös. Dalmády Petra… 11-9! Elől rontanak a britek, ismét mi jövünk! Drávucz óriási felsőléc. Wilcox akarta átejteni Büköt, de nem sikerült.

28. perc: Hatalmas passzok és kapáslövéshelyzetek után Hoy ugyanilyet ad centerben Winstanlay-Smithnek, aki be is húzza a hosszúba, 10-9. Elől kapufa már megint… Gibson-Byrne figyelemre méltó alsópasszal Winstanlay-Smithnek, de nem jut lövéshez a center szerencsére.

no images were found

27. perc: Dalmády Szandra megtalálta a góllövő kezét: hatalmas gólt ragaszt Nicholls kapujába. Aztán Dalmády-összjáték: Petra hosszú keresztpasszát Szandi veszi le két emberrel a nyakán, de addigra elsüllyed, nem tud lőni, kiejti kezéből, megszerzik…

26. perc: Drávucz labdát szerez, Dalmády Petra pedig messziről lő, kapufa… Járatás után Wilcox lő… és Bük Zsanett mit véd!

25. perc: Ráúszás… Drávucz Rita most gyors volt. Tóth Ildi három ember között tör át, visszhúzzák, ötös… Drávucz be is vágja, 9-8!

Vége a harmadik negyednek.

24. perc: Makrát kiszórják, Fekete Szilveszter időt kér. Clayton lövését tolja kapufára Bük. Hegedűs megúszik, de Nicholls véd.

23. perc: Winstanlay-Smith a másik oldalon szintén. És Drávucz is csatlakozik a forgácsolókhoz…

22. perc: Bükön átcsorog Winstanlay-Smith labdája, de megfogja. Elől fór, de Lengyel Dominika kapufát lő.

no images were found

21. perc: Wilcox ismét, 7-8. Nagyon szoros ez így. Tudtuk hogy jók, de ennyire nem számítottunk rá, hogy elkapták a fonalat. Petra távolról… Te jó ég, mekkora gól!!! 8-8!

20. perc: Ez az! Dalmády Petra hatalmas távoli bombával egyenlít ki, 7-7. És újra nálunk a labda, Tóth Ildi kapja középen, elveszik tőle…

19. perc: Gibson lőhet ötöst a másik oldalon, 6-6. Nagyon kinn védekeznek a britek, látszik sokat tanultak a magyar mestertől. Most Szandra adja el a labdát és az ellentámadásból Lisa Gibson átveszi a vezetést a briteknek, 6-7. Hajajj….

18. perc: Továbbra is tanácstalanok a hazai támadások. Na talán most, Lisa Gibson ellen ötméteres, Drávucz szépen, erősen lepattintva vágja be, 6-5! Ideje volt már egy hazai gólnak!

17. perc: Ráúszás… Árkosy elhozza, de a támadást elrontjuk.

Nagyszünet.

no images were found

16. perc: Tóth Ildi megint kapufát lő centerből. Miközben a közvetítő asztal víz alá kerül, Clayton betalál, 5-5… Nem lesz ez így jó lányok… És megint jönnek a britek. Mintha nem vennék komolyan a meccset a mieink…

15. perc: Clayton is pihen, de ez az előny sincs meg. Wilcox viszont akcióból, felhozza csapatát egy gólra… 5-4.

14. perc: Tóth Petrát viszont kiszórják és Hoy büntet, 5-3.

13. perc: Chadderton kiáll, de kapufát lövünk… Nincs még gól…

12. perc: Hengisz ismét Csikar-szögből, de most ejt, Nicholls leszedi. Lengyel Dorottya szélről, kapufa. Tóth Ildi messziről, kapufa. Lisa Gibson lövését a másik oldalon gyönyörűen hárítja Bük Zsanett.

no images were found

11. perc: Eredménytelen brit támadás. Godova mester hangosan kiabálva irányítja csapatát. Most eredménytelenül, újra a britek jönnek. Bowen kap remek labdát, beledől a lövésbe, de Drávucz szépen blokkol.

10. perc: Snellt kiszórják, Tóth Petra bejátssza centerbe Lengyel Dorottyának ,aki könnyedén húzza kapura, de kapufa…

9. perc: Ráúszás… elhozzák. Ez sem mindennapi, hogy Drávuczot legyőzik ráúszásban… Elpasszolgatják a támadást, lejár az idő.

Vége az első negyednek.

8. perc: Miklós Dóri bejátszása reménytelen Tóth Ildinek, megszerzik, támadnak, Bük véd. Elől támadóhibát vétünk.

7. perc: Kemény és fegyelmezetlen a brit védelem, újabb ötös, ismét Drávucz és 5-2! Clayton bejátszását újra csak Drávucz szerzi meg.

6. perc: Drávucz passza után Tóth Ildi küzd nagyot, hogy bejátssza magát, de szabálytalanok vele szemben, ötös! Rita kapufára lövi Nicholls segítségével. Kár…

5. perc: Lisa Gibson gyönyörűen csavar centerből… kapufára. Dalmády Petra közelről lő, de Nicholls véd.

4. perc: Labdajáratás után Rutlidge távolról, hatalmas kapufa. Dalmády Petra a másik oldalon megmutatja, hogy is kell ezt csinálni pontosabban! 4-2. Potyognak a gólok.

no images were found

3. perc: Hegedűs szélen úszik meg, passz be Dalmády Szandinak, aki visszaadja a feladónak és “Hengisz” lehetetlen szögből! 2-1!!! Micsoda gól!… Snell snellben válaszol, 2-2. Tóth Ildit lenyomják, büntető, Drávucz lő, 3-2!

2. perc: Hoy keresztpassza után Wilcox közelről, 1-1.

1. perc: Ráúszás… Rita nagy küzdelem után elhozza, Hegedűs kapura tör, passz Tóth Ildinek, 1-0! Brit támadóhiba, mi jövünk.

15.58: Pacsizás, fogadkozás, bemutatás. A nézőtéren felfedezhető Mód Péter a szegedi férfi vízilabda egykori kiválósága. Mintegy 100 néző látogatott ki a meccsre.

15.55: A briteknél Nicholls fog védeni ismét. Fekete Szilveszter elmondása szerint “nincs egyes, nem tudott eljönni”.

15.45: Melegítenek a lányok. Várhatóan Bük Zsanett fog védeni Varga Zita helyett az Universitasnál.

Várható szegedi kezdőcsapat: Varga – Árkosy, Dalmády P., Dalmády Sz., Drávucz Rita, Tóth I., Hegedűs.

Noha a középszakaszbeli részvétel mindenképp biztos, Godova Gábor pólósai természetesen győzni szeretnének a brit válogatott ellen is. Mivel az ellenfél eredményei és játéka alapján jól beleillik a magyar női bajnoki élmezőnybe nem számíthatnak könnyű meccsre Dalmády Szandráék, a papírforma szerint azonban a hazai győzelem az elvárt. Délután négykor minden kiderül…

Beharangozó írásunk itt olvasható.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Teke: szegedi döntetlen Belgrádban

Default thumbnail
Következő sztori

Vízilabda: a Beton-úthenger letarolta a Szentest is (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek