Parragh László: uniós forrásokkal lehetne élénkíteni a gazdaságot

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormánynak az európai uniós források átcsoportosításával kellene élénkítenie a belső fogyasztást – jelentette ki Parragh László az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint, ha a kormány ezekből a pénzekből munkahelyeket teremtő beruházásokat indítana, nemcsak az exportra termelő vállalkozások húznák a magyar gazdaságot.

Abban a szerencsés helyzetben van az iparkamara, hogy nem kell az évek óta hangoztatott álláspontján változtatnia. Eszerint a gazdasági növekedésnek Magyarországon nincsenek igazán erős belső motorjai – jelentette ki Parragh László. Hozzátette: a jövedelemtulajdonosok eladósodottak, emiatt nem lehet nagyobb állami, illetve lakossági beruházásokra számítani. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy létezik viszont egy nemzetközi piac, amely szerencsére növekszik, és ha csak szinten marad, már akkor is húzni fogja a magyar gazdaság export-piacokra termelő részét.

Az elnök ugyanakkor felhívta a figyelme arra, hogy rendelkezésre állnak az uniós forrásoknak Magyarországra eső részletei. Kérdés, hogy a kormány át tudja-e ezeket csoportosítani belső fogyasztás-élénkítő beruházásokra, amelyekre a gazdaságnak szüksége lenne – jegyezte meg. Ha az uniós forrásokból termelő kapacitásokat lehetne teremteni, akár a nagy nemzetközi cégeken belüli beszállításon keresztül, akkor ez élénkülést válthat ki a gazdaságban – vélekedett a MKIK elnöke. Kulcskérdés továbbá az is, hogy mennyire lesz életszerű, és a gazdasági szereplőket beruházásokra ösztönző az Új Széchenyi Terv megjelenése – fűzte hozzá Parragh László.

(Forrás: inforadio.hu)

Default thumbnail
Előző sztori

Bozótvágó késsel és bárddal mentek diszkóba, több mint hetven évet kaptak (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Teke: hétvégén kezdi a teke BL-t a Szegedi TE

Legutóbbi hasonló cikkek