Írjon nekünk

Közélet

Még több családot támogatna a Gyermekétkeztetési Alapítvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) a Gyermekek jogainak világnapját egyik programjának bővítésével ünnepli. A Fel a fejjel programmal azon családoknak kíván segíteni az alapítvány, ahol az alapvető élelmiszerek vásárlására sincs elegendő pénz. A programra leginkább munkájukat elvesztő, vagy betegséggel küszködő családok jelentkeznek, ahol nem ritkán négy gyermeket is nevelnek.

A gyermekek jogainak világnapját ünneplik november 20-án világszerte. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját.
Az egyezmény kifejti, hogy milyen jogokkal rendelkeznek a gyermekek; meghatározza a szülők, a nevelők, az állam, a helyi önkormányzatok, illetve a civil szervezetek feladatait a gyermekvédelem, valamint a gyermekek jogainak érvényesítése területén.
A dokumentum a gyermek érdekét, mint „mindenek felett álló”, levezethetetlen értéket, mint alapjogot határozza meg. Három alapelve a részvétel, a védelem és a megelőzés.
Az Egyezmény 24. cikke kimondja, hogy mindenkinek kötelessége, hogy küzdjön a betegség és a rosszultápláltság ellen, különösen tápláló élelmiszerek szolgáltatásával.
A lassan felnőttkorba lépő Gyermekétkeztetési Alapítvány 17 éve küzd a gyermekszegénység ellen, a gyermekéhezés felszámolásáért.
Számos programja közül az egyik „legnépszerűbb” a Fel a fejjel program. Az Alapítvány olyan családoknak nyújt segítséget ezen a projekten keresztül, akik már nem látják a fényt az alagút végén, akik már senkiben sem bíznak.
Olyan állásukat elvesztő, vagy betegséggel küzdő családoknak adnak havi szintű támogatást, ahol vagy több gyermek van, vagy éppen egy újszülött.
A Gyermekétkeztetési Alapítvány ezért is döntött úgy, hogy a Gyermekek Jogainak Világnapját azzal ünnepli, hogy az anyagi nehézségek ellenére is bővíti a program támogatását élvező családok számát.
A kiválasztás azonban nehéz, több száz család közül kellene kiválasztani párat. A program bővítése ugyanis minden egyes család esetében további 300 ezer forint terhet ró az Alapítványra. A beérkező igényeket az alapítvány kivizsgálja, tanárokkal, orvosokkal és a pályázó család lakókörnyezetben élőkkel konzultál, hogy valóban a leginkább rászoruló családot választhassa ki.
Király Gábor, az alapítvány elnöke elmondta: „Nagyon nehéz éven vagyunk túl mindannyian. Sajnos a válságtól, valamint a munkahelyünk elvesztésétől való félelem erősebb, mint a szociális érzékenységünk. Bízunk azonban abban, hogy az ünnepek közeledtével mindenki felismeri a szegények támogatásának a szükségességét. Ilyenkor mindent meg kell tennünk azért, hogy a karácsonyfa alatt minden gyermek jusson meleg élelemhez!”
A programról további részletek ITT.

Közélet

Botka elrendelte: Húsvétra be kell zárnia a szegedi üzleteknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Botka László közösségi oldalán jelentette be, hogy néhány kivételtől eltekintve elrendeli a város valamennyi boltjának bezárását.

Tovább olvasom

Egészség

Vásárhelyen becsületkassza működik a városházán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bárki kérhet sebészeti maszkot.

Tovább olvasom

Közélet

Orbán: Határozatlan időre meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hetente mérlegelnek és döntenek majd az esetleges további hosszabbításokról.

Tovább olvasom

Aktuál