Közélet

Málovics: a zárt ülés a korrupció melegágya

Málovics: a zárt ülés a korrupció melegágya

2010. november 11., csütörtök
Málovics: a zárt ülés a korrupció melegágya

Az LMP név szerint szavaztatná meg, hogy milyen ügyben legyen zárt ülés a szegedi közgyűlésben és a bizottságokban, mivel a párt helyi vezetői szerint a korrupció melegágyai lehetnek az olyan döntéshelyzetek, ahonnan a nyilvánosságot teljesen kizárják. A pénteki közgyűlésen nyújtja be erről szó előterjesztését Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője.

„Van olyan eset, mikor kötelező, és van mikor lehetőség van egy-egy ügyet zárt ajtók mögött tárgyalni, mind a bizottságok, mind pedig a közgyűlés előtt, és azt szeretnénk, hogy a jövőben ennek eldöntéséről név szerint szavazzanak a képviselők. A közgyűlés közösségi kontrollját akarjuk megteremteni, hogy mélyebb változásokat érjünk el a zárt ülések tárgyában, ahhoz viszont az önkormányzati törvény módosítása szükséges” – hangoztatta

Málovics György

az LMP szegedi vezetője hozzátéve, hogy ha a képviselők megszavazzák a beterjesztést akkor a név szerinti szavazással azt lehet elérni, hogy a soron következő választások előtt a szavazók tudhassák majd, hogy egyes politikusok milyen gyakran szorgalmazták a zárt ülések elrendelését.

Szentistványi István

egy konkrét példán keresztül festette le, hogy mennyire elsikkadhat a zárt üléseken született döntések jelentősége a közvélemény előtt, holott legtöbbször épp őket érintik a változások. „Ilyen volt 2006 decemberében az a bizottsági és közgyűlési határozat, amiről mindössze csak annyit lehetett tudni – és később sem sokkal többet –, hogy a szegedi vízmű szerződését módosítják. Az igazság azonban az volt, hogy 2015-től 2024-ig, 9 évvel meghosszabbították a Szegedi Vízmű Zrt. francia tulajdonosának, a Veolia Eau-nak a vízközmű-üzemeltetésének jogát. Szondáztattam a képviselőket, akik akkor szavaztak az ügyeben, és nagy részük nem is emlékszik arra, hogy a bizottsági, majd a közgyűlési döntés lényege ez volt” – mondta el Szentistványi, hozzátéve, hogy bizony egy ilyen ügyről nemhogy a képviselőknek, de a vízfogyasztó adófizetőknek is joguk van tudni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.