Málovics: a zárt ülés a korrupció melegágya

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az LMP név szerint szavaztatná meg, hogy milyen ügyben legyen zárt ülés a szegedi közgyűlésben és a bizottságokban, mivel a párt helyi vezetői szerint a korrupció melegágyai lehetnek az olyan döntéshelyzetek, ahonnan a nyilvánosságot teljesen kizárják. A pénteki közgyűlésen nyújtja be erről szó előterjesztését Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője.

„Van olyan eset, mikor kötelező, és van mikor lehetőség van egy-egy ügyet zárt ajtók mögött tárgyalni, mind a bizottságok, mind pedig a közgyűlés előtt, és azt szeretnénk, hogy a jövőben ennek eldöntéséről név szerint szavazzanak a képviselők. A közgyűlés közösségi kontrollját akarjuk megteremteni, hogy mélyebb változásokat érjünk el a zárt ülések tárgyában, ahhoz viszont az önkormányzati törvény módosítása szükséges” – hangoztatta Málovics György az LMP szegedi vezetője hozzátéve, hogy ha a képviselők megszavazzák a beterjesztést akkor a név szerinti szavazással azt lehet elérni, hogy a soron következő választások előtt a szavazók tudhassák majd, hogy egyes politikusok milyen gyakran szorgalmazták a zárt ülések elrendelését.
Szentistványi István egy konkrét példán keresztül festette le, hogy mennyire elsikkadhat a zárt üléseken született döntések jelentősége a közvélemény előtt, holott legtöbbször épp őket érintik a változások. „Ilyen volt 2006 decemberében az a bizottsági és közgyűlési határozat, amiről mindössze csak annyit lehetett tudni – és később sem sokkal többet –, hogy a szegedi vízmű szerződését módosítják. Az igazság azonban az volt, hogy 2015-től 2024-ig, 9 évvel meghosszabbították a Szegedi Vízmű Zrt. francia tulajdonosának, a Veolia Eau-nak a vízközmű-üzemeltetésének jogát. Szondáztattam a képviselőket, akik akkor szavaztak az ügyeben, és nagy részük nem is emlékszik arra, hogy a bizottsági, majd a közgyűlési döntés lényege ez volt” – mondta el Szentistványi, hozzátéve, hogy bizony egy ilyen ügyről nemhogy a képviselőknek, de a vízfogyasztó adófizetőknek is joguk van tudni.

Előző sztori

Kosárlabda: online interjú Fodor Péterrel

Következő sztori

Löffler Tibor: voltak forradalmi jegyei az áprilisi választásoknak