Ezerkötetes könyvadomány a Délvidékre

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsonyra és húsvétra használt műszaki cikkekkel bővül a lajstrom

Tavaly a kishegyesi, topolyai, bajmoki, az idén pedig a bácsfeketehegyi, pacséri és muzslyai általános iskolák és az óbecsei népkönyvtár részesül abból a mintegy 1000 kötetes könyvadományból, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat ifjúsági referense, Losonczi-Tóth József és társai gyűjtöttek a vajdasági magyar oktatási intézmények megsegítésére.

A szabadkai Magyar Házban Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, Csányi László, a határon túli magyarok ügyeiért felelős Csongrád megyei tanácsnok, Mike Csaba és Kertész Péter, a közművelődési osztály képviselői délvidéki politikusokkal, Fremond Árpád, szerbiai parlamenti képviselővel és Juhász Bálinttal, a Magyar Nemzeti Tanács ifjúsági bizottságának tagjával közösen átadták a 3 általános iskola igazgatójának a könyvadományokat. Ezenkívül Zakar Péter és a két vajdasági politikus még egy-egy vadonatúj DVD-lejátszóval is meglepte az iskolák diákjait.
A Csongrád Megyei Önkormányzat évek óta jelentős figyelmet fordít a magyar-magyar kapcsolatok erősítésére – hangsúlyozta Zakar. E könyvgyűjtési akció legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy a résztvevők önkéntesen vállalták a feladatot, mert természetesnek érzik az együvé tartozást. A magyar-magyar kapcsolatok akkor lesznek erősek, ha több lábon állnak és nemcsak a politika résztvevői, de a civil szervezetek, gazdasági szereplők is erősítik az együttműködést.

Csányi László elmondta, több délvidéki ismerősük jelezte, hogy a magyar nyelvű iskolákban nagy szükség lenne szépirodalmi művekre, tankönyvekre, lexikonokra, elsősorban a szórványban élők szorulnak segítségre. A mostani gyűjtés érdekessége, hogy előzetesen feltérképezett igény szerint folyt, így olyan munkafüzeteket, ifjúsági könyveket, szépirodalmi alkotásokat és nyelvkönyveket adtak át, amelyek iránt tényleg nagy szükség mutatkozik.
Fremond Árpád megköszönte az adományt, és bejelentette, az akció folytatódik, karácsonyra és húsvétra újabb könyvcsomagokat fognak eljuttatni főleg a szórványban élőknek, sőt műszaki cikkeket: használt tv-ket, rádiókat és DVD-ket is gyűjtenek, mert ezekre ugyancsak nagy szükség van.
Juhász Bálint elmondta, a Losonczi-Tóth Józseffel fennálló baráti és munkakapcsolat volt az alapja annak, hogy a romániai magyar iskolák mellett a Csongrád megyei oktatási intézmények diákjai a vajdasági fiatalok számára is gyűjtést kezdeményeztek. „Azt szeretnénk, ha a könyvek a legdélebbi szórványtelepülésekre és Nyugat-Bácska falvaiba is eljutnának, sőt, ha minden iskola kaphatna belőlük” – fogalmazott Juhász.
A gyűjtési akció része volt október 1-jén Zsombolya is, ahol Losonczi-Tóthék a dévai ferences árvaház ottani tagintézményének lakói számára egy kis busznyi ruhát és játékot gyűjtöttek, október 8-án pedig Lugosra vittek két DVD-lejátszót és mintegy 600 könyvet a Temes megyei magyar oktatási intézmények megsegítésére.

Előző sztori

Ötezer forintos érmére került Erkel Ferenc

Következő sztori

Csaknem 60 hárfaművész Szegeden