Sport

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

2010. október 1., péntek
Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal rovatunkban a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség működésének aktuális tapasztalatairól beszélgettünk Sahin-Tóth Dezsővel, a CSLSZ szakmai alelnökével.

Az utóbbi hetek eseményei alapján is úgy tűnik, sokan egy-egy fegyelmi vagy bírói döntés, esetleg egy versenykiírás alapján ítélik meg a szövetség működését, pedig ennél jóval sokrétűbb kérdésről van szó – kezdte az alelnök. „A CSLSZ tevékenysége igen széles körű, s az új elnökség munkája elsősorban arra irányul, hogy segítséget nyújtson az egyesületeknek a működéshez, például pályázati lehetőségek felkutatásával vagy az edzők szakmai továbbképzésével. Rendkívül fontos célunk a tehetségek felkutatása, illetve a tehetséggondozás is. Ezért vezettük be a korosztályos megyeválogatottak rendszerét, tartunk nekik közös edzéseket és szervezünk meccseket, s tettünk remek szakembereket ezek élére” – fejtette ki

Sahin-Tóth Dezső.

Hozzátette: ahogy az MLSZ-ben, úgy a CSLSZ-ben is külön kell választani a hivatali és a sportszakmai tevékenységet. „Sportszakmai oldalon igyekszünk az előbb vázolt céljainkat minél magasabb színvonalon teljesíteni. Ami a hivatali működést illeti, önkritikusan el kell ismernem, valóban nem voltunk, vagyunk tökéletesek, de azon dolgozunk, hogy minél inkább megfeleljünk a megyei labdarúgó-társadalom elvárásainak, igényeinek. Amellett azonban, hogy talán még nem a legolajozottabb a hivatal működése, feltétlenül ki szeretném emelni: megtörtént a szemléletváltozás. A szövetség a csapatok érdekében minden eddiginél szorosabbra fonta együttműködését a megyei klubokkal, sokkal segítőkészebben áll hozzájuk, mint korábban. Ez adott esetben kárára mehetett egy-egy határidős anyag elkészítésének, ugyanakkor első számú szempontnak a csapatok kiszolgálását tekintjük” – szögezte le. Feltett szándékuk – folytatta – az amatőr foci körülményeinek javítása, illetve az utánpótlás-nevelésre való még nagyobb odafigyelés. Ezek jegyében válaszolt az alelnök egy korábbi olvasói hozzászólásra is, mely arra vonatkozott, miért engedik, hogy bizonyos klubok másik egyesületektől „kölcsönözzenek” utánpótláscsapatot. „Valóban létezik olyan radikális út, hogy felejtsük el azokat, akiknek egyelőre nincsenek eszközeik utánpótlás-nevelésre. Ugyanakkor az amatőr labdarúgás lényege, hogy minél többen focizzanak, így számunkra igenis nagyon lényeges, hogy minél több együttes nevezzen a felnőttbajnokságainkba. Vannak olyan települések, illetve klubok, melyeknek szándékaik és lehetőségeik is adottak arra, hogy minél több fiatallal foglalkozzanak. Nem tartom elítélendőnek, hogy ha utánpótlás-kötelezettségeik teljesítésén felül még másokat is ki tudnak segíteni, akkor ezt megtegyék. A gyerekeknek, fiataloknak is csak jó, ha van versenyzési lehetőségük” – összegzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.