Sport

Kosárlabda: Pakson rajtol szombaton a Szedeák

Kosárlabda: Pakson rajtol szombaton a Szedeák

2010. október 8., péntek
Kosárlabda: Pakson rajtol szombaton a Szedeák
Hét esztendő után játszik újra élvonalbeli mérkőzést Szeged férfi kosárlabdacsapata. A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák gárdája szombaton 17 órakor a paksi Atomerőmű SE otthonában vendégszerepel. Rögtön a rajton fejest ugrik a mély vízbe a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák, hiszen a Fodor Péter vezette együttesnek a tavalyi ezüstérmes, tavalyelőtti bajnok Atomerőmű SE-vel szemben kell helytállnia. A helytállás kifejezést használjuk, hiszen bár természetesen szeretne meglepetést okozni a Tisza-parti alakulat, ennek a meccsnek a hazaiak az esélyesei, illetve a vendégek szempontjából a szezon első számú célkitűzése is a megkapaszkodás az elitben, a biztos bennmaradás kiharcolása. Minden más, ami ezután jön, ahogy mondani szokás, már csak hab lenne a tortán.

Nagy volt a jövés-menés Szegeden

Online

A SZEGEDma.hu-n élőben kísérhetik figyelemmel az Atomerőmű SE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák meccs alakulását szombaton 17 órától.
Mint arról nyáron folyamatosan beszámoltunk, a Szedeák kerete sokat változott a B csoporthoz képest, a vezetőség megerősítette a hátteret, s játékosokat is szerződtetett, akiknek révén megvalósíthatóak a tervek. Érzékeny veszteségnek számít Gémes Levente, Rezák Tamás és Kovács Dávid távozása, a helyükre azonban érkezett három magyar kosaras: két egykori szegedi kedvenc Kiss Zsolt (éppen Paksról), Drahos Gábor, az U20-as válogatott Hájer Ádám, valamint három külföldi, a szerb Nebojsa Dukics, az amerikai Bryson McKenzie és a szintén amerikai Janou Rubin. A tavalyi alapcsapatból Vida Máté, Molnár Miklós, Simándi Árpád, Nyilas István, Tanács Attila maradt az A csoportra is, illetve időről időre a fiatalok is lehetőséget kapnak majd Fodor Pétertől, aki szerepet cserélt Bonifert Domonkossal, s átvette a vezetőedzői posztot. „Elvégeztük azt a munkát, amit a nyárra terveztünk, jó a hangulat, összeállt a keret, már az utolsó játékos is több mint két hete velünk készül. Az előkészületi mérkőzések többségén is jól szerepeltünk, az eredményeink biztatóak voltak. Nem mi vagyunk a paksi meccs esélyesei, de szeretnénk megnehezíteni a házigazdák dolgát” – kezdi Fodor Péter, aki korábban bajnoki és kupaaranyhoz is segítette az Atomerőmű gárdáját.

Fodor: El kell magunkat fogadtatni az elitben

A szakember szerint hiba lenne bármiféle következtetést levonni abból, hogy a Paks nem túl jó eredményeket ért el a nyáron, hiszen ott mindig magas célokat tűznek ki, évről évre remek csapatot hoznak össze. „Bár kicserélődtek a légiósaik, az Atommal az idei bajnokságban is számolni kell. Mindenképpen örülnék, ha tisztességgel helytállnánk ellenük a szombati összecsapáson. Hozzá kell tennem, az újoncnak az első évben először el kell fogadtatnia magát az A csoportos közegben, ennek pedig számos összetevője van. Természetesen felkészültünk a találkozóra, néhány új taktikai elemet is gyakoroltunk a felkészülési meccsekhez képest, hogy meglepjük a hazaiakat. A lényeg, hogy fegyelmezetten, minél kevesebb hibával, minél kevesebb eladott labdával kosárlabdázunk, csak így lehet keresnivalónk. Azokat az erényeket kell csillogtatnunk, melyek a Szeged erejét adhatják ebben a szezonban. Hogy mikre gondolok? Több lábon állunk, többen is képesek lehetnek kiugró teljesítményre. Igen jó egységet alkotunk, melyben nincsenek kiemelkedő sztárok, de meglehetősen kompakt a keretünk. Az idegenlégiósok is remekül illeszkedtek be, mindhárman nagyszerű sportemberek, hasznunkra lesznek” – így a vezetőedző. Fodor Péter már érzi a rajt előtti lázat a társaságon, ami – árulja el – érthető is, hiszen 2003 után játszik újra A csoportos bajnokit a Szedeák. Bizony régóta vár erre a pillanatra a csongrádi megyeszékhely kosárlabdás közege. „Megbeszéltük a srácokkal, hogy csak úgy lehetünk partiban, ha ezt a drukkot a pályán kívül hagyják, s felszabadultan, úgymond az esélytelenek nyugalmával kosárlabdáznak. Harcolni fogunk minden egyes labdáért, úgy Pakson, mint az egész szezonban. Mindenképpen benn akarunk maradni az A csoportban!” Jó hír, hogy mindenki egészséges, így előreláthatólag a legerősebb összeállításban szerepelhet a csapat a nyitányon.

Így alakult a két csapat kerete:

ATOMERŐMŰ SEÉrkezett: Faragó Péter (Veszprém), Farkas Attila (Albacomp), Horti Bálint (Falco) Tóth Péter (Mangra – luxemburgi), Ian Johnson (amerikai – Kecskemét), Ján Pavlik (cseh, Kolin – cseh), Brooks Sales (amerikai – Ironi Askelon, izraeli), Brendan Winters (amerikai, Düsseldorf – német), Jibril Hodges (amerikai, USCHeidelberg, illetve Düsseldorf Giants – német). Távozott: Gulyás Róbert (visszavonult), Horváth Ákos (Szolnok), Kiss Zsolt (Szeged), Medve Máté (Kaposvár), Panta István (Bonyhád), Ivory (Clark (amerikai – Szolnok), Anthony Dill (amerikai – St. Valliers, francia), Jerome LaGrange (amerikai – Kecskemét), Tory Walker (amerikai – ?). Maradt: Kovács Ákos, Körtélyesi Gergely, Kovács Ákos, Mészáros Zalán. Horváth Imre – edző. DÉL-KONSTRUKT SZTE-SZEDEÁKÉrkezett: Drahos Gábor (Jászberény), Hájer Ádám (Nyíregyháza), Kiss Zsolt (Atomerőmű), Nebojsa Dukics (szerb – Sport Key, szerb), Bryson McKenzie (amerikai – Vancouver, kanadai), Janou Rubin (amerikai – UCLA, amerikai NCAA). Távozott: Gémes Levente (Pécs), Kovács Dávid (Hegyvidék), Komáromi Gergely (?), Rezák Tamás (Jászberény), Szablics Péter (?). Maradt: Mészáros János, Molnár Miklós, Nyilas István, Simándi Árpád, Szabad István, Széll Bence, Tanács Attila, Varga Milán, Vida Máté. Fodor Péter – edző.

Az 1. forduló műsora:

Atomerőmű SE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák szombat 17.00 (vezeti: Ádám József, Bognár Tibor, Szabó Gergő; ellenőr: Földházi György) MJUS-Fortress Körmend – Salgótarjáni KSE szombat 18.00 Albacomp – Marso-Vagép Nyíregyháza KK szombat 18.00 Falco-Szova KC Szombathely – Kaposvári KK szombat 18.00 Zalakerámia ZTE KK – Factum Sport Debrecen szombat 19.00 Kecskeméti KSE – Takarék Soproni KC hétfő 18.00 Szolnoki Olaj – Pécsi VSK-PannonPower hétfő 18.00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.