/

Házi sütemények őszi gyümölcsökből

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ilyenkor ősszel nagyon fontos, hogy sok vitamint fogyasszunk, de miért ne lehetnénk mellé egy kicsit édes szájúak is. Ezért a héten őszi gyümölcsökből készülő sütemények receptjeiből válogattunk.

A legtipikusabb és az egyik legegészségesebb őszi gyümölcs a szőlő. Leginkább a szívritmus helyes működéséhez szükséges káliumot tartalmazza, valamint C-, E- és B- vitamin csoportjai, pedig segíti az immun- és idegrendszert és az anyagcserét. A másik tipikus őszi gyümölcs a szilva, mely serkentő és frissítő hatású. Nagy szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, megszabadít a méreganyagoktól és tisztítja a szervezetet, ezért nem szabad sokat enni belőle, mert hasmenést okozhat. Alacsony nátriumtartalma miatt ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek szenvedőinek. Végül, de nem utolsó sorban fontos még az alma. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a nehézfémeket, és nagyon könnyen emészthető. Rendkívül hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában.

Szőlős rizsfelfújt:

Hozzávalók

– 30 dkg rizs
– 20 dkg piros szőlő
– 20 dkg fehér szőlő
– 5 dkg vaj
– 16 dkg cukor
– 3 tojás
– 1 citrom reszelt héja
– só
– tej

A 30 dkg rizst másfélszeres forró sós vízbe tesszük, és miután felforrt, fedő alatt lassú tűzön főzzük. Amikor elforrt a leve, a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel felöntjük, majd szintén lassú tűzön puhára főzzük. Hozzáadunk 8 dkg cukrot, és kihűtjük. A vajhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és habosra verjük, hozzáadjuk a tojások sárgáit meg a reszelt citromhéjat. Ezt a masszát hozzáadjuk a kihűlt rizshez és összekeverjük. Félbevágjuk és kimagozzuk a szőlőt és ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből keményhabot verünk, majd adjuk hozzá, és lazán keverjük el. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon pirosra sütjük.

Habos szilvás sütemény

Hozzávalók:

– 5 tojássárgája
– 32 dkg cukor
– fél kocka margarin
– 30 dkg liszt
– 1 zacskó sütőpor
– 2 dl tej
– fahéj
– szilva (kimagozva, félbevágva)

A tojássárgáját, a vajat és 12 dkg cukrot habosra keverjük majd a lisztet, a tejet és a sütőport összekeverjük és hozzáadjuk. Az így kapott tésztát a tepsibe simítjuk, a félbevágott szilvákat fahéjas cukorban megforgatjuk és tepsire rakott massza tetejére rakjuk, majd 20 percig sütjük.
A tojásfehérjét és a 20 dkg cukrot kemény habbá verjük, majd a sütemény tetején elsimítjuk és rózsaszínre sütjük.

Almás lepény

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt
– 15 csomag sütőpor
–  20 dkg margarin
– 15 dkg cukor
– 3 tojás
– 2-3 kanál tej

Töltelék:

– 1 kg alma
– 15 dkg cukor
– őrölt fahéj

A sütőporral összekeverjük a lisztet és a margarint, a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, hogy az édes tészta kemény legyen. Jól eldolgozzuk, és két részre osszuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, egy tíz percre betesszük az előmelegített sütőbe.
A töltelékhez, meghámozzuk és lereszeljük az almát és hozzáadunk egy kevés fahéjat.
A tölteléket rátesszük az elősütött tésztára, a tészta másik felével letakarjuk, és a tojás fehérjével megkenjük. Villával megszurkáljuk és szép pirosra sütjük. Miután kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük, és felszeleteljük.

Előző sztori

Schmitt: elégtétel a békés ünnep

Következő sztori

65 éves az ENSZ