/

Friss fűszerek ősztől tavaszig

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy kedves Borsod megyei olvasónk küldött nekünk télire fűszerfagyasztási ötleteket. Ez alapján elindultunk és utána néztünk, hogyan kerülhet friss fűszernövény télen az asztalunkra. A fagyasztási technikákból szemezgettünk.

Többféle technikával tartósíthatjuk a zöldfűszereinket. A gyorsfagyasztási technikának a lényege, hogy minimum -18 fok alatti legyen a mélyhűtőnk. Az első a legegyszerűbb, a szárítás. Mossuk meg a zöldfűszereket, utána szárítsuk meg. Vágjuk össze, majd műanyag dobozban tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy nem szabad sűrűn lennie, a lényeg, hogy levegősen álljon a dobozban, tartsuk a leghidegebb fokozaton. Érdemes nagyon apróra vágni, úgy könnyebb vele dolgozni.
Felhasználáskor a használni kívánt mennyiséget egy kiskanállal kikaparjuk, de nem engedjük fel az egész dobozt. Újra fagyasztani tilos, mert elveszti a vitamintartalmát. Felengedésre amúgy sincs szükség, mert a forró ételben másodpercek alatt felolvadnak. Lehet még fagyasztani olajjal vagy vízzel keverve, így még sokkal finomabb fűszerkockát készíthetünk. Szükségünk van egy jégkockatartóra, az apróra vágott fűszert kevés olajjal (legjobb az olíva), vagy vízzel összekeverjük, majd a jégkockakészítő mélyedéseibe töltjük, majd lefagyasztjuk. Ha megfagytak a kockák, kivehetjük a formából, és zacskóban a fagyasztóban felhasználásig tároljuk.

Olvasónk ajánlotta, hogy további lehetőség a figurás, például szív-, virág-, vagy csillagalakú fűszerkockák gyártása. Egy kis házi praktika: érdemes megjelölni, hogy milyen zöldfűszereket tettünk bele a tartóba, és hogy melyek az olajos vagy vízzel készített kockáink.
És végül kedves olvasónk helytakarékos, praktikus ínyencsége:

Fűszerrel töltött paprika:
Kisebb paprikákat kicsumázunk. A paprika hegyébe 1-1 szem koktélparadicsomot rejtünk. Az üreg többi részét kitöltjük zeller-, lestyán- és petrezselyemlevelekkel. Zacskózzuk, fagyasztjuk. Télen egy paprika = egy adag zöldség az ételekbe.

Előző sztori

Színházi nyílt napot tartanak Szegeden

Következő sztori

Szülői értekezlet a Vadasparkban + FOTÓK + HANG